Tot i ser cadet-juvenil, Helena Barco està vivint la seva primera temporada en el filial del Barça, que competeix a Segona Divisió, a la mateixa categoria que l’Estartit. La defensa de Peralada té 15 anys, prové de l’Espanyol juvenil i també ha estat cridada per a participar en entrenaments amb la selecció espanyola sub-16 i sub-17. Barco, germana del jugador del Llagostera B Sergi, va començar a jugar a futbol amb cinc anys al club del seu poble, amb nens, i després va fitxar pel Cabanes, on segueix entrenant un cop per setmana. Tot i preparar-se a la Ciutat Esportiva de Sant Joan Despí, continua residint a Peralada, just dar­rere del camp de futbol.

Com t’està anant el primer any al Barça B?

En teoria em tocaria jugar a l’equip cadet-juvenil i m’està costant entrar, és lògic, tinc companyes més grans i fa més temps que són allà. Però estic dins de l’equip. Dels sis partits que hem jugat, he sortit dos cops de titular. A poc a poc vaig jugant, encara em queda molt per aprendre.

Has notat el canvi de passar de l’Espanyol juvenil al Barça B?

Sí, en el ritme i el nivell, tot i que a l’Espanyol també hi havia molt bon nivell. Tenir jugadores al voltant que són millors que tu, et fa millorar molt més.

Estàs en el club referent de l’Estat espanyol. Has tingut l’oportunitat d’anar al primer equip?

El Barça és la màxima referència del futbol femení a Espanya i, a Europa, està creixent molt. Un dia vam jugar un partit A contra B, però de moment no he anat a entrenar en el primer equip. Xavi Llorens a vegades ve en algun entrenament i partit. Del primer equip em fixo amb Marta Corredera, és central, polivalent, té moltes característiques que m’hi veig reflectida i m’agrada molt.

L’Espanyol et va posar algun impediment per anar al Barça?

No, des del primer moment m’ho va posar fàcil, el meu exentrenador m’ha ajudat molt a arribar on estic. És normal la rivalitat que hi ha entre clubs i és lògica la competitivitat, però és sana.

Quin paper tens a la selecció espanyola?

Aquest any he anat dos cops amb la sub-17 i un amb la sub-16, en entrenaments, i oficialment no he pogut debutar. Tinc 15 anys, sóc cadet de segon any i em tocaria anar amb la sub-16. Les concentracions són de tres dies, el dilluns agafem l’avió i tornem el dimecres, i en total fem quatre sessions d’entrenaments a las Rozas de Madrid. La sub-17 s’està preparant per anar l’any que ve a l’Europeu i al Mundial a Jordània, tinc opcions d’anar-hi.

El seleccionador et comenta alguna cosa per ser la de les més petites del grup?

No parlen molt d’això, et criden i amb els pocs dies que tens has de demostrar el perquè estàs allà.

En quina posició et fan jugar?

De lateral, esquerre o dret. Sóc dretana, però m’agrada més jugar per l’esquerra, em va millor anar a cama canviada. En el futbol vaig començar de davantera, central, extrem... La posició que m’agrada més és la d’extrem, però m’adapto on sigui.

Encara vas amb la selecció catalana sub-16?

No m’han convocat, és estrany, però del Barça només hi poden anar cinc jugadores com a màxim.

Podeu ampliar la informació esportiva de la comarca a l'edició impresa de l'EMPORDÀ. Podeu descarregar-la des del nostre quiosc a Orbyt.