Andy Murray s'ha convertit de nou en l'heroi de la Gran Bretanya en guanyar el punt definitiu de la final de Copa Davis després de superar David Goffin, per 6-3, 7-5 i 6-3, i marcar el 3-1 que concedeix a Gran Bretanya el desè títol d'aquesta competició, que aquest any s'ha disputat al Flanders Expo de Gant.

El primer britànic que el 2013 va aconseguir el títol de Wimbledon després de Fred Perry, tallant una sequera de 77 anys per aquest país, ha sumat aquest diumenge el tercer punt, en el duel crucial entre els dos nombres 1 de cada formació, per fer-se amb la "enciamera" després de 79 anys, acabant el partit amb un sensacional globus a l'últim punt, i rondant per la pista després, commocionat pel triomf.

Murray ha intervingut en els tres partits d'aquest cap de setmana, solucionats tots amb victòries, deixant en el camí un sol set, en la trobada de dobles de dissabte amb el seu germà Jamie per guanyar a Steve Darcis i Goffin en quatre. Divendres també havia guanyat a Ruben Bemelmans en tres sets.

El nord-americà Pete Sampras, en el duel contra Rússia de 1995 disputada a Moscou, havia estat l'últim jugador a guanyar tres punts en una final de Copa Davis.

Aquest és el desè títol de Copa Davis que guanya Gran Bretanya, el primer des de fa 79 anys, i es col·loca com a tercer país amb major nombre de triomfs en aquesta competició, després dels Estats Units, amb 32, i Austràlia, amb 28. França n'ha guanyat nou, Suècia set, i Espanya cinc, entre els més llorejats.

El de Dunblane tenia un compromís amb el seu país que fins i tot li va fer posar en dubte la seva participació al Masters de Londres de la passada setmana, perquè volia entrenar-se en terra batuda el màxim possible, i el pas per l'O2 (en superfície dura) li hagués trencat la seva preparació. Finalment va acudir a la cita dels mestres, però no va poder arribar a les semifinals.

Després d'endarrerir un dia el viatge a Gant, per les mesures de seguretat davant l'alerta per terrorisme a Brussel·les, Murray i la resta de l'equip es van fer amos del pavelló 8 del Flanders Expo de Gant, on han signat una gran victòria.

Com Andy, Goffin també va acceptar el compromís de jugar els tres partits del cap de setmana. Va guanyar el primer d'ells remuntant dos sets al debutant Kyle Edmund i va cedir el dissabte al doble, en quatre mànigues. Aquest desgast li ha passat factura contra Murray, a qui mai havia aconseguit guanyar en dos partits.

Els números són ara de Murray, que després de vèncer en els tres partits del cap de setmana s'ha convertit en el quart jugador en triomfar en 11 partits en una sessió de Copa Davis i en el tercer, després del nord-americà John McEnroe, el 1982, i el suec Mats Wilander el 1983, en marcar un contundent 8-0 de victòries individuals en Copa Davis en una temporada, des que es va crear el Grup Mundial al 1981.