«Va ser una decisió molt fàcil de prendre, la de tornar aquí. M'encanta l'Everton i espero quedar-m'hi molts anys». Entre el que Gerard Deulofeu va escriure ahir al seu Twitter i el que havia dit públicament dimarts a la nit, en un acte a l'hotel Hilton de Liverpool, al costat dels seus companys Jagielka i Coleman, l'afició dels «toffees» pot respirar una mica més tranquil·la. L'extrem de Riudarenes, en la seva segona etapa al club de Liverpool, està tornant a despuntar com aquell futbolista desequilibrant que tothom presagiava des que als 14 anys, quan encara s'estava formant a la base del Barça, ja va enlluernar pels camps de Catalunya i Nike el va captar entre els seus protegits.

Després de l'ostracisme que va viure la temporada passada al Sevilla, una segona clatellada quan encara no s'havia recuperat de la primera, no convencent Luis Enrique i veient com se li tancaven les portes del Camp Nou, Deulofeu va optar per retrobar-se al costat de Robert Martínez, a l'Everton, on la temporada 2013/14 hi va estar cedit. A Goodison Park hi va viure alguns dels seus millors moments com a futbolista i aquelles sensacions s'estan recuperant. El gironí ha fet dos gols aquesta temporada però el que més se li valora a Anglaterra és la seva capacitat per assistir els companys i la seva millora defensiva. Un jugador molt més complet i sacrificat que, ara sí, sembla disposat a no desaprofitar el seu talent. No només li van bé les coses al seu club. Deulofeu és el líder indiscutible de la selecció espanyola sub-21, amb la qual ha fet cinc gols en dos partits (un hat-trick contra Geòrgia i un parell de dianes més davant Croàcia).

Tot plegat havia fet que en els últims dies, a Liverpool, s'especulés amb la possibilitat que Deulofeu acabés repescat pel Barça de manera imminent. Fins i tot va haver de sortir Robert Martínez al pas i explicar quina és la situació de l'extrem gironí. L'exblaugrana va ser traspassat pel club català l'estiu passat a canvi de sis milions d'euros, una decisió de la junta gestora que governava el Barça durant el procés electoral que va acabar amb la reelecció de Josep Maria Bartomeu molt criticada en aquell moment pels altres candidats. El Barça, això sí, va incorporar dues possibilitats de repesca, una al final d'aquesta temporada abonant 9 milions, i una altra quan s'acabi l'exercici 2016/17 per una quantitat pròxima als 12. «En cap cas sortirà en el mercat d'hivern», es justificava l'entrenador català de l'Everton, que tot i admetre que en el futur poden acabar perdent el futbolista, es felicitava per poder-lo estar gaudint per un preu molt competitiu.

Un altre factor que també ha estat sobre la taula és si realment el Barça repescaria el jugador de Riudarenes per donar-li, finalment, una oportunitat al primer equip o si el que buscaria seria fer negoci buscant un traspàs més alt. Segons ha apuntat Martínez, si els blaugranes recuperen el futbolista gironí no el podrien vendre fins passat un any. I aleshores, si realment aquesta fos la seva voluntat, l'Everton intentaria dur-lo de tornada cap a Goodison Park. Algunes fonts han apuntat que el Barça, en cas que acabés repescant Deulofeu, oferiria Munir per abaratir els costos de la clàusula de repesca.

Amor pels «toffees»

El neguit, jutificat, que podien tenir els seguidors de l'Everton de perdre un dels seus ídols i, amb tant sols 21 anys, jugadors amb més futur, ha quedat una mica apagat en les últimes hores. Primer per la declaració d'amor cap al club que va fer en un acte públic organitzat per l'Everton a l'hotel Hilton de Liverpool dimarts al vespre, en presència de seguidors. Mudat de cap a peus, amb vestit, americana i corbata, Deulofeu va explicar que estava «molt content» d'haver tornat al club. «L'altra vegada em va encantar l'Everton i ara que he tornat espero quedar-me molts anys», va subratllar. El vídeo amb aquesta breu intervenció es pot trobar a Youtube i el mateix club el va penjar al seu lloc web. Va ser la notícia d'obertura durant tota la jornada.

Deulofeu no se n'anirà aquest mercat d'hivern, però la seva eclosió pot provocar, de retruc, d'altres moviments a la plantilla. Kevin Mirallas ha perdut protagonisme en benefici del jugador gironí i els mitjans ja apunten que Mònaco, Marsella i West Ham li tenen l'ull a sobre. El belga vol tenir minuts garantits per no veure perillar la seva presència a l'Eurocopa amb la seva selecció i ja se li ha sentit a dir frases com «no és fàcil viure en aquesta situació» o que «si al gener no ha canviat consideraré canviar d'equip».

Què ha canviat aquesta temporada per reactivar la carrera de Gerard Deulofeu? Geri, el diminutiu de Gerard per com se'l coneix al vestidor de l'Everton, ha madurat. Almenys això és el que transmeten els seus propis companys, com Seamus Colleman, que en unes declaracions als mitjans del club anglès afirma que està «gaudint» al camp al costat del gironí fent societat per la banda dreta. Tot i les cinc assistències i dos gols d'aquesta temporada, no és la seva qualitat ofensiva el que més crida l'atenció a Colleman, sinó «la seva voluntat de tornar i defensar». «Crec que és millor jugador ara que no pas era fa dos anys. Ha afegit molt més al seu joc», subratlla el futbolista irlandès de l'Everton.

Convençuts els companys, el tècnic Robert Martínez, els aficionats toffees i els integrants de la selecció espanyola sub-21, que lidera per conduir-la cap a l'Eurocopa de la categoria de 2017, un dels interrogants dels propers mesos serà veure si pot convèncer Vicente del Bosque per formar part de la convocatòria de la selecció absoluta per al campionat d'Europa de l'estiu que ve a França. L'extrem de Riudarenes ja ha debutat amb Espanya en un amistós contra Bolívia el 31 de maig de 2014. Finalment, va quedar descartat de la llista pe al Mundial del Brasil.