La quarantena edició de la GAES Christmas Race de Palamós, que es disputarà del 18 al 22 de desembre, té ja 337 embarcacions i uns 500 regatistes inscrits en representació de vint-i-un paisos i vuit classes olímpiques, fet que suposa una de les millors participacions de sempre i la més destacada de la darrera dècada.

La prova va ser presentada ahir a la Diputació de Girona com una de les regates de referència a Europa amb equips com el britànic, el francès i l'alemany, que la tenen inclosa en els seus programes de tecnificació dels seus preolímpics.

Entre els participants d'aquest any destaquen les campiones olímpiques a Londres 2012 en la classe Elliot, Sofía Toro i Ángela Pumariega, que participaran a Palamós en la 470 Femení. També competiran a la Costa Brava els germans Federico i Arturo Alonso, medalla de bronze en el Campionat del Món de la classe 49er de la setmana passada a l'Argentina i que són els vencedors de l'última Christmas Race. L'impacte econòmic que deixa la regata està calculat en 1.050.000 euros i, aquest any, s'organitzaran diferents actes commemoratius del 40 aniversari com una exposició del pintor local Josep Sarquella i el I Congrés de Premsa Nàutica.

El diputat d'esports de la Diputació de Girona, Carles Salgas, va ser l'encarregat d'obrir l'acte d'ahi i, precisament, va destacar l'impacte que genera la Christmas Race. «Vull felicitar a l'Ajuntament de Palamós i al Club Nàutic Costa Brava i Club de Vela Palamós no només per la vessant esportiva si no també en l'econòmica, ja que l'impacte econòmic que deixa la regata està calculat en 1.050.000 euros que queden a Palamós i al Baix Empordà», va dir Salgas recordant que «aques anys se superaran el mig miler de regatistes i que hi hagi tants països fa que sigui un referent a nivell internacional».

Per la seva part, l'alcalde de Palamós Lluis Puig va explicar el què significa per a la seva població la històrica regata. «La Christmas Race és una regata que ja forma part del patrimoni de Palamós. La vila i el port lligats en l'àmbit econòmic, esportiu i social. Per Palamós és un orgull comptar amb dues entitats com el CVP, CNCB ho fan vinculant Palamós a nivell internacional, noves sinergies, activitat com el curs de vela escolar amb els alumnes de sisè de primària que facin un tastet del què es el món de la vela».

Finalment, el president del Club de Vela Palamós, Miquel Aviñó, es va centrar en la part tècnica de la Christmas Race: «Aquesta edició comptarà en quatre àrees de regata per acollir les prop de 350 embarcacions que ja han confirmat la seva participació. Cal destacar la tornada del RS:X, el windsurf olímpic, i també com a convidada la classe Europa que ha escollit la GAES Christmas Race com a regata de selecció de cara al Mundial de 2016».