El Club Atletisme Ventalló és una entitat humil, d’un municipi de 800 habitants que ha vist com alguns dels seus atletes posaven el seu topònim en el mapa català i, fins i tot, estatal. Ara bé, els competidors ventallonins obtenen bones marques entrenant en un camp de futbol de gespa, utilitzat pel Valveralla, que juga a la lliga d’empreses. En cap lloc del complex hi ha un carril, una recta amb tartan, el material sintètic de color vermellós que s’utilitza en les pistes d’atletisme. Per a saltar les tanques -elaborades per ells mateixos- els atletes s’han de posar sabatilles amb claus per no relliscar i els salts de llargada els fan darrere d’una de les porteries, on hi han posat un sorral. A un quilòmetre del complex, hi han fabricat un gimnàs.

La història del CA Ventalló no s’entén sense les figures d’Elena Poquet i Toni Ayuste. Són parella, originaris de Barcelona, i després d’estiuejar a Ventalló es van quedar al poble, ara fa una vintena d’anys. Adoptar quan eren nenes la Patricia i la Lydia, nascudes a l’illa africana de Madagascar, va ser el motiu pel qual van fundar el club. Abans, Toni Roca, actual director tècnic del CA Figueres, va portar l’activitat a la sala polivalent de Ventalló, i la banyolina Esther Guerrero va agafar el relleu. Després que ningú se’n pogués fer càrrec, Poquet i Ayuste es van posar al capdavant als voltants del 2005 quan el club encara no tenia estatus. Poquet s’encarrega de la direcció tècnica, coordinació i entrenaments i ­Ayuste del tema logístic. A més, tenen la junta directiva al darrere. "Els atletes van amb claus a les sabatilles, els altres clubs no sé si en són conscients; la gespa va bé per entrenar a l’estiu, però quan comença la temporada, al novembre, és molt tova. Evitem que els atletes es carreguin i durant l’època de càrrega va perfecte, però tant de bo tinguéssim una recta de 110 metres, ja no demano una pista", explica Poquet.

Les seves dues filles, que ara tenen 19 i 17 anys, segueixen les passes de la mare i són entrenadores de l’entitat ventallonina. La Patricia, bicampiona d’Espanya, entrena, però en el CA Figueres, sota les ordres del cubà Augusto Godínez.

Els de 16 i 17 anys, en alça

Avui, els del Terraprim compten amb una trentena de nens i nens que van a entrenar al camp del Ventalló i en total són 120 els que practiquen l’atletisme gràcies al projecte que els dos protagonistes han portat a les escoles. Els júniors, que tenen entre 16 i 17 anys, han fitxat pel Lleida Unió Atlètica, però segueixen entrenant a casa. És el cas de la mateixa Lydia Ayuste, Àfrica Radsma, Layin Sey, Paul Avertin, Pau Batlle i Xavier Ghirardini.

Podeu ampliar la informació esportiva de la comarca a l'edició impresa de l'EMPORDÀ. Podeu descarregar-la des del nostre quiosc a Orbyt.