L'exquisidesa d'Andrés Iniesta, l'estat de gràcia de Sergio Busquets, la posada en escena de Sergi Roberto i el caràcter insaciable de la parella Neymar-Suárez són els elements de la nova 'masterclass' del Barça en el 0 a 4 signat davant el Reial Madrid, davant un rival que va deixar assenyalat i amb les mirades posades a la banqueta i a la llotja.

I tot això sense pràcticament la presència de Leo Messi, que va sortir amb el partit ja resolt (0-3) i va acumular minuts en el seu primer partit després de la lesió soferta el 26 de setembre. Va ser un partit de detalls que el Barça va moure al seu gust. Davant un rival amb dubtes, van tirar els blaugranes de manual i van oferir una magnífica lliçó de futbol amb pausa i acceleració, amb nous recursos i una sensació que està en disposició, com a mínim, d'optar el triplet signat el curs passat.

En dos segons, el que va tardar Sergio Busquets a trepitjar la pilota per deixar passar Gareth Bale es van dibuixar les intencions d'uns i altres. Un Barça exquisit des de la seva col·locació. Luis Enrique va deixar a la banqueta Messi i sabia que la clau estaria en la superioritat al mig del camp, però també a frenar l'única via lliure que podria tenir el Reial Madrid: el desequilibri per la banda esquerra amb Marcelo. I allà va posar Sergi Roberto per ajudar Dani Alves. Entre els dos no van donar treva al madridista, com tampoc a Cristiano Ronaldo, quan es movia per aquella zona.

La història de Sergi Roberto serveix per explicar l'enèsima reconstrucció del Barça. Aquest del planter, un migcampista exquisit cridat a ocupar l'espai dels més grans, va frenar la seva progressió quan va pujar al primer equip. El que abans era qualitat, ara eren dubtes. Perduda la confiança, desaprofitava els pocs minuts que tenia, fins que Luis Enrique va prendre una decisió determinant. Al final de la temporada passada es va reunir amb el jugador i el va informar que en el futur es convertiria en el recanvi de Dani Alves per la dreta, una solució d'emergència davant la falta d'efectius en aquesta zona. I així va començar a jugar en la pretemporada. Fins que va arribar el partit de San Mamés i la lesió d'Alves. Va aparèixer Sergi Roberto i va transformar els dubtes en confiança, va recuperar aquesta qualitat que té en el seu ADN i va començar a créixer.

El seu creixement no té límits, ha estat determinant en uns quants partits i en el seu primer clàssic com a titular. Una acceleració de Sergi Roberto i una assistència a Luis Suárez van obrir el marcador. Ja no juga com a lateral dret, sinó com interior, el seu lloc de sempre. Ara no supleix Alves sinó que ha aprofitat la confiança i aquesta falta d'efectius: ara la lesió de Rafinha, ara la de Rakitic. Sergi Roberto i Luis Suárez són els que apareixen a la part final del 0-1, però la jugada d'aquest gol és un altre bon resum del que es va veure al Bernabéu. En total 38 tocs, va participar tot l'equip, i va durar 104 segons.

Busquets va ser dels que més van tocar la pilota, en aquesta acció, i durant tot el partit. El migcampista de Badia està en el millor moment de la seva carrera esportiva. Equilibra el joc enrere i dóna amplitud al joc en atac. Busquets, que no ha estat mai en les llistes del 'Pilota d'Or', va demostrar que la seva feina és impagable i plena d'intangibles. Iniesta, com el seu dia va passar amb Ronaldinho el 2005, també va sortir aplaudit del Bernabéu. El manxec va signar un partit espectacular en la direcció de joc.

La magnífica actuació coral del Barça inclou el gran partit del xilè Claudio Bravo, que va deixar la porteria a zero amb grans intervencions de mèrit, de la parella de laterals, d'Ivan Rakitic a la medul·lar i del central Gerard Piqué, que no es va descompondre malgrat els xiulets que va escoltar després de tocar cada pilota i fins i tot va buscar amb afany el 0-5 en els minuts finals. Però sobretot, aquest Barça sense Messi s'entén a partir del magnífic moment de forma de la parella Neymar Jr. i Luis Suárez. Des que es va lesionar Leo i fins que ha tornat, ells han portat el pes de les operacions.

Xavi va gaudir amb el Barça

L'ex jugador blaugrana Xavi Hernández, ara a l'Al-Sadd, va assegurar després de la victòria del Barça al Santiago Bernabèu que "encara que no va ser la maneta, podrien haver estat més de 5 gols per ocasions, el Madrid també va tenir dos o tres però el Barça va tenir almenys 20 claríssimes i podria haver estat una golejada fins i tot més espectacular".

El migcampista de Terrassa va viure per primera vegada en la seva trajectòria al futbol d'elit un clàssic sense vestir la samarreta blaugrana. L'egarenc va recalcar que "vaig gaudir, perquè el Barça va ser molt superior en tots els sentits, en atac, en defensa, en la pressió, en la intensitat... va ser realment increïble el partit per els culers".

Feinada a Madrid

Tant en l'àmbit esportiu com en l'àmbit institucional, el Reial Madrid no passa per un bon moment. President, tècnic i jugadors estan qüestionats per tots els aficionats madridistes.

Pel què fa a l'apartat esportiu, Karim Benzema va ser l'únic dels titulars de l'equip blanc en el clàssic que va anar a entrenar-se a la ciutat esportiva de Valdebebas en el dia lliure concedit pel tècnic Rafa Benítez a la seva plantilla. Al costat de Benzema, que va reaparèixer dissabte després de superar una lesió muscular, es van exercitar el brasiler Casemiro, el gran damnificat del clàssic al passar de ser titular els nou partits anteriors a no jugar ni un minut, i dos dels descarts del tècnic madridista per al duel contra el BarçaÁlvaro Arbeloa i Lucas Vázquez.

La resta de la plantilla del Reial Madrid va gaudir d'un diumenge lliure, convertit en dia de reflexió després de la dura derrota encaixada a l'estadi Santiago Bernabéu davant el seu gran rival. Avui l'equip torna als entrenaments i ho farà pensant en el proper compromís, que serà aquest proper dimecres al camp del Xakhtar Donetsk en partit de Lliga de Campions.

Pel què fa al proper partit de lliga, els blancs es desplaçaran al País Basc aquest proper diumenge al camp de l'Eibar, un conjunt que està en forma i que només està quatre punts per sota dels de Benítez. Ipurua, doncs, pot dictar sentència sobre el futur del tècnic.