Gairebé 80.000 persones van desafiar ahir al vespre la por i van acudir en massa a l'estadi londinenc de Wembley per presenciar en directe l'amistós entre Anglaterra i França, un partit que va resultar carregat d'emoció i que va servir per retre tribut a les víctimes dels atemptats de divendres a París. Tot just quatre dies després que la capital francesa patís els pitjors atacs terroristes a Europa des dels de Madrid del 2004, el poble britànic es va solidaritzatr així amb els seus veïns francesos en una resposta sense precedents en senyal de rebuig i condemna del terrorisme.

Persones de totes les nacionalitats van mostrar suport al poble francès omplint un estadi que va rebre els aficionats amb el seu emblemàtic arc il·luminat per l'ocasió de vermell, blanc-i-blau i amb la façana i els laterals projectats amb la llegenda «Liberté, Égalité, fraternité», lema de la República francesa. La contundent presència policial als voltants de l'estadi i de l'estació de metro de Wembley Park, la més propera al recinte, no va acovardir els aficionats, que hores abans del partit van assajar La Marsellesa en solitari i en grups amb la seva forta i inevitable accent anglès.

Carregats de banderes tricolors i portant centenars de pancartes amb els lemes «Je Suis Paris» i «Together we are stronger», els seguidors britànics no van deixar d'aplaudir, abraçar-se, cantar al costat dels seus col·legues europeus. «En futbol els francesos són els nostres rivals, però el partit d'avui és una ocasió especial. Som més que veïns; som germans», deia abans del partit John Reilly, un londinenc que va assegurar que cantaria «com mai» l'himne gal.

A més de les desenes de milers d'aficionats, moltes personalitats i celebritats no van voler perdre la trobada, per al qual només des de divendres fins avui s'havien venut més de 10.000 localitats. Les mostres de solidaritat es van prolongar fins a minuts abans que s'iniciés el partit, quan tot l'estadi, de peu i de viva veu, va cantar a l'uníson La Marsellesa, l'himne francès. Els seguidors britànics, ajudats per les pantalles dels videomarcadors, que projectaven la lletra de l'himne, i pel cor francès de Les Fauristes, es van unir als seus col·legues gals en un gest únic i irrepetible. Instants abans del començament, els 44 futbolistes -23 de França i 21 de Anglaterra- i els cossos tècnics van guardar un respectuós minut de silenci al cercle central que va concloure amb un aplaudiment general. Prèviament, el príncep Guillem d'Anglaterra, acompa?nyat de Roy Hodgson i Didier Deschamps, seleccionadors, respectivament, van dipositar una ofrena floral a la banda en memòria de les 129 víctimes. Un dels moments més emotius va ser l'entrada de Lass Diarra al camp. L'exmadridista, que va perdre una cosina als atemptats, va ser rebut amb una ovació pel públic.

Pel que fa al partit, un gol d'Alli a la primera part i un altre de Wayne Rooney només començar la represa van certificar el triomf dels anglesos per sobre d'una França que no va tenir opcions en cap moment.