El Centre Excursionista Empordanès (CEE) celebra enguany el 50è aniversari de la seva fundació com a entitat dedicada al món del muntanyisme i les excursions, i ho fa amb un bon estat de salut. L'entitat, presidida per Jaume Sabrià, té en l'actualitat uns 600 socis i forma part de les seccions del Casino Menestral Figuerenc.

L'inici dels actes de celebració de l'aniversari ha coincidit amb l'obertura de la 14a edició de La Mostra de Muntanya i Aventura de Figueres, que organitza el mateix centre.

“La Mostra és una activitat molt agraïda que ens ajuda a promocionar l'entitat”, explica Jaume Sabrià, per a qui el Centre “gaudeix d'una bona salut, encara que sempre ens agradaria tenir més incidència en les noves generacions per a consolidar la seva continuïtat futura”.

La història del CEE estarà recollida en una exposició fotogràfica i documental que es podrà visitar en el vestíbul de La Cate mentre dura La Mostra i en un llibre que ha estat coordinat per Xavi Turró i que es presenta el dia 20. “En Xavi ha fet d'aglutinador del material que hem anat recollint dels socis, col·laboradors i membres de la junta. Hem intentat que reflecteixi l'evolució i la història de l'entitat. Tanmateix també hi haurà els testimonis de persones que han marcat moments i etapes d'aquest mig segle de vida del Centre”, afegeix Sabrià.

Una altra novetat, fruit d'anys de treball, serà la presentació i l'estrena de la Ruta dels 4 Refugis de Tramuntana (R4RT), de nova creació, i que uneix les edificacions del coll de Banyuls, el Forn de Calç de Requesens, les Salines i Bassegoda. Aquest darrer està dividit en dues parts, una per als socis i l'altra de lliure accés.

“Aquesta Ruta tindrà molt d'èxit, n'estem segurs. Es pot fer en quatre dies, des de Roses fins a Albanyà. És molt dura i exigent”.

L'entitat, avui

Jaume Sabrià té clar que el Centre “és una entitat de perfil clàssic, però que ha sabut evolucionar sense perdre els orígens. Les nostres sortides són les que podem fer d'acord amb les nostres possibilitats. Mantenim les activitats habituals perquè la gent les demana. Aquesta nova R4RT ens fa molta il·lusió. De fet, hi treballem des de 1967, quan vam tenir el nostre primer refugi”.

Com cada any, a part de La Mostra, el Centre Excursionista Empordanès organitza altres activitats populars destinades a agrupar els socis i simpatitzants en una trobada de germanor. Una d'elles és la trobada de Bassegoda i l'altra, celebrada recentment, l'Alberada. En aquest cas, la trobada d'aquest any va caldre canviar-la de lloc a darrera hora, ja que no es va poder fer a Sant Quirze de Colera per problemes de permisos de la propietat d'uns terrenys i, finalment, el lloc escollit va ser el santuari de Santa Llúcia de la Jonquera, al mig de l'Albera.

L'entitat també celebra que l'Ajuntament de Figueres hagi obert el nou rocòdrom. “És una aposta positiva que esperem que en un futur obri la porta a la creació d'un rocòdrom més gran”.