Ara fa al voltant d'un any i mig, a principis d'estiu de 2014, Brad Kanis jugava en un equip del Marroc (Al Hoceima), en una estació d'una carrera que ja l'havia portat per les lligues d'Uruguai, Síria, Qatar, Taiwan, Japó o Kosovo després d'haver sortit de la Universitat de Utah i provar, sense sort, entrar a la NBA fent una lliga d'estiu amb Houston Rockets. Aquell juliol, Kanis va rebre una proposta per fer una gira per Dubai amb un equip ideat per Zoran Savic. A través del representant i exjugador del Barça, Kanis va entrar en contacte amb una acadèmia que, dirigida per tècnics serbis, entrenava nord-americans a Fontajau amb la promesa de trobar-los equip professional a Europa.

«Funcionava molt malament, els jugadors estaven en condicions poc addients, l'hotel no cobrava i als nois que trobaven equip els acabaven enviant a països de l'est on també tenien problemes», explica Kanis, que, veient el panorama, fa uns mesos que ha aparcat la seva carrera professional per refundar i dirigir aquella acadèmia (Europrobasket Professional Basketball Academy), primer amb Xavi Fernández d'entrenador i ara amb tècnics que porta de Croàcia, Itàlia, Brasil... Això sí, a punt de fer 32 anys, Kanis encara té temps de posar l'experiència i els seus més de 210 centímetres per ajudar el Quart, que lidera invicte el grup de Lliga EBA i que diumenge afronta el derbi gironí de la categoria contra el Salt (18.45).

Amb una planta de jugador indiscutible, passa dels 2,10 d'alçada, la possibilitat d'incorporar Brad Kanis era prou llaminera per als dos equips gironins d'EBA. Ni Quart, ni Salt poden pagar, però Albert Brea, nou tècnic de l'ara líder de Lliga EBA, va convèncer Kanis perquè s'afegís a un bloc que, després de la retirada de Lluís Martínez, no anava sobrat de jugadors interiors tot i que ara també han acabat forts per dins amb el nord-americà, Masllorens i Dos Santos. «Vaig parlar amb l'Albert per ajudar-los, perquè l'any passat no tenien gaires pivots, i estic content de jugar-hi i continuar així la meva carrera a Espanya», diu Kanis, que és molt conscient que «diumenge és un partit gran contra el Salt, un derbi que dieu aquí i que no serà gens fàcil de guanyar perquè conec el rival i són bons».

De moment, aquesta temporada, Kanis ha jugat al voltant de vint minuts per partit en les set primeres jornades de lliga amb una mitjana de 10 punts i 7 rebots. El Quart-Germans Cruz no coneix la derrota en aquest inici de campionat amb jugadors com Eric Jiménez, Albert Masllorens o Jordi Bataller destacant molt. Set partits i set victòries en una EBA que, enguany, està dividida en dos grups a Catalunya i que, per tant, encara queda molta temporada per endavant per saber si aquest Quart té opcions reals d'anar més amunt i recuperar categories que no es veuen a Girona des de la desaparició del Sant Josep.

De fet, el salt d'EBA a LEB Plata és complicat, sobretot en l'aspecte econòmic, i per exemple, aquest any a Plata només hi ha un equip català: CB Tarragona. Mirant més a prop, el Quart té diumenge un derbi a Salt (18.45) més complicat del que pot semblar per la classificació. Kanis té clar que «serà un partit gran, molt disputat» i és que els locals, entrenats per Eric Surís, han superat la ratxa de principi encadenant tres victòries consecutives contra Arenys, Cornellà i Barberà. Amb Torrent ben recuperat, ha jugat els dos últims partits i és el màxim anotador de la categoria amb 18 punts de mitjana, el Salt intentarà treure profit del factor pista en un pavelló Municipal que, segurament, diumenge a la tarda s'omplirà de dalt a baix.

Concentrat en l'acadèmia

Més enllà del partit de diumenge contra el Salt, la carrera professional de Brad Kanis està més enfocada a dirigir l'Europrobasket que no pas a guanyar-se la vida com a jugador. Kanis està satisfet del nou rumb que ha agafat l'Acadèmia de Fontajau, que té una més que bona relació amb l'Uni a l'hora de compartir el pavelló de Girona, i explica que «estem enviant molts jugadors a diferents equips d'Espanya, a Lliga EBA, Copa Catalunya, Primeres Autonòmiques... Els mesos bons hem arribat a tenir fins a 24 jugadors i, normalment, estem al voltant de la desena». El mateix pivot de Houston aprofita els seus contactes per buscar equip als jugadors que destaquen i també està en contacte amb diferents representants. «Tothom està content, els jugadors, nosaltres, l'Uni, la gent de l'hotel... I ara ja tenim equips que ens truquen directament quan busquen jugadors», explica Brad Kanis, que considera Fontajau -«un pavelló magnífic»- i la ciutat de Girona la combinació ideal per tenir com a base de l'Europrobasket Professional Basketball Academy. «A la ciutat es respira bàsquet, pel pavelló sempre hi ha gent que ha viscut molt aquest esport. Va passar-hi Marc Gasol, hi ha l'Uni, darrerament hem tingut la selecció dels Estats Units, ara l'Ekaterinburg...», detalla Brad Kanis.

La tradició de bàsquet de Fontajau, els contactes de Kanis i el bon record que ha deixat Girona en molts professionals que van passar pel CB Girona fa que els estius més d'un jugador s'entreni al pavelló al costat dels joves nord-americans de l'acadèmia. Pep Ortega, ara al bàsquet francès, és un habitual i el darrer estiu s'hi va deixar veure molts dies el polonès Macej Lampe, ex-Barça jugant actualment al Besiktas turc, i amic personal de Kanis. «Sempre hem tingut jugadors professionals treballant aquí als estius i en el futur espero que en vinguin més. No és fàcil trobar pavellons i entrenadors de nivell per treballar amb les condicions que hi ha a Girona». Tot plegat una millora i una consolidació de la feina de l'Europrobasket Professional Basketball Academy que porta a pensar a aquest rodamón del bàsquet que pot acabar posant arrels a Girona. «Si tot va bé, em veig anys aquí fent créixer l'acadèmia», admet Kanis que, casat amb una uruguaiana, ha escolaritzat la seva filla en una escola de Domeny i cada cop va sent més gironí.