El passat 4 d'octubre, gairebé 4.000 persones van veure a Fontajau a una selecció dels Estats Units que va enlluernar amb jugadores com Sue Bird, Elena Della Donne i Candace Parker. Les nord-americanes van fer a Platja d'Aro una primera concentració de cara als Jocs Olímpics de Rio de Janeiro, on buscaran el seu sisè or consecutiu, i de passada van enlluernar el públic gironí que va poder de la gran majoria de les estrelles del bàsquet USA amb l'excepció, per diferents motius, de Maya Moore, Diana Taurasi i Brittney Griner. Les dues últimes, en canvi, sí que seran aquest vespre a Fontajau (19.45) quan l'Spar Citylift Girona s'enfronti a l'Eurolliga a un equip que no és la selecció dels Estats Units. Però s'hi assembla prou: l'Ekaterinburg.

El milionari equip rus, amb un pressupost que a l'ACB només seria comparable a Barça i Madrid, és el gran favorit a guanyar una Eurolliga que se li resisteix des del 2013 i, a banda de Taurasi i Griner, compta amb estrelles del nivell de la francesa Sandrine Gruda, Kristi Toliver, Sancho Lyttle o la mallorquina Alba Torrens, que és a Girona, però no jugarà per problemes físics. A més, lògicament, de la majoria de les millors jugadores russes com la veterana Arteshina, Belyakova o Natalia Vieuru, una pivot de dos metres. «És un partit molt complicat... Nosaltres hem de fer les coses el millor possible i que, al final, siguin elles les que ens guanyin el partit i no pas nosaltres qui el perdem», reconeix Miguel Àngel Ortega que prepara el partit amb el dubte dels minuts que podrà jugar la pivot lituana Lina Pikciute que encara arrossega els problemes al turmell que no la van deixar jugar diumenge contra el Conquero.

La decepció de fa dues temporades, quan el Galatasaray d'Alba Torrens les va guanyar en semifinals; i del curs passat, perdent la final contra el Praga de Marta Xargay; han provocat que aquest estiu l'Ekaterinburg reforcés encara més la seva aposta. Van pagar a Diana Taurasi perquè descansés, no ha anat ni a la WNBA i amb la selecció dels Estats Units, i a més de mantenir a Alba Torrens (fitxada fa dos anys després que fos el seu botxí amb el Galatasaray) i Sandrine Gruda, han incorporat a Sancho Lyttle i, sobretot, a l'espectacular Brittney Griner. Una plantilla que encara no coneix la derrota ni a l'Eurolliga, ni a la lliga russa i que hauria d'emportar-se els dos títols per poc que el seu tècnic, l'alemany Olaf Lange, converteixi aquest grup d'estrelles en el més semblant a un equip.

A l'estiu, aprofitant que l'Ekaterinburg feia una estada de pretemporada a Platja d'Aro, les russes varen guanyar de quaranta punts a un Uni encara molt verd i sense Chelsea Gray (44-84). El problema és que per a l'Ekaterinburg no va jugar Taurasi, Griner, Toliver, ni Lyttle, i Alba Torrens no es va moure de la banqueta amb els mateixos problemes físics que no la deixaran jugar avui. Amb l'inabastable talent de la francesa Sandrine Gruda en el joc interior i les russes, ara totes amb un paper secundari, l'Ekaterinburg en va fer prou per passar per sobre d'un Uni en construcció que, de fet, havia de tornar a jugar contra l'equip d'Olaf Lange una setmana més tard i va decidir suspendre el partit. «Jugar contra Taurasi i Griner és un luxe i una oportunitat per a l'equip, les jugadores i per als aficionats que vinguin a veure el partit», diu Miguel Ángel Ortega que no veu impossible guanyar avui però sap que «hauríem de fer molt bé les coses, defensar a la perfecció i tenir molt bon dia en atac».