Chris Mullin va ser el gran tirador i referent ofensiu d'uns Golden State Warriors que a la dècada dels noranta, entrenats per Don Nelson, no optaven a ser campions de la NBA, com ho fa ara la franquícia amb Stephen Curry, però que enlluernaven per un bàsquet ofensiu i orfe de grans referents en el joc interior. Mullin també serà recordat per formar del mític, i original, Dream Team. L'equip que va ser campió olímpic als Jocs de Barcelona'92 amb Magic Johnson, Michael Jordan i Larry Bird. Ara, gairebé dues dècades i mitja més tard, Mullin és l'entrenador de la històrica universitat de St. John's, a Queens (Nova York) que competeix a la primera divisió de la NCCA i que enguany té com a pivot debutant un gironí Yankuba Sima.

Sima, nascut al barri de Santa Eugènia fa 19 anys, és un espectacular pivot de 2.09 d'alçada que no para de créixer de jugador d'ençà que fa tres estius va acceptar una proposta per canviar el júnior del Sant Josep Girona per una acadèmia de Canàries (Canarias Basketball Academy) on preparen jugadors de tot el món per fer el salt a la NCAA. I Chris Mullin, que aquesta temporada comptarà amb l'exbase de Golden State Tim Hardaway com a ajudant, ha trigat ben poc a veure que Sima està preparat per brillar en el bàsquet universitari. Aquest cap de setmana, St. John's va jugar el seu segon partit de pretemporada guanyant clarament a la universitat de Sonoma State per 64-46. Era el tercer partit de pretemporada per a l'equip de Chris Mullin. I Sima es va exhibir amb una actuació portentosa: 16 punts, 16 rebots i 8 taps. No va quedar lluny d'un «triple doble» amb taps, molt poc habitual de veure en bàsquet d'elit. Pocs dies abans de començar la temporada universitària als Estats Units, una competició molt seguida allà, Chris Mullin ja es pot haver adonat que no es van equivocar reclutant un jugador que el curs passat ja va viure a Florida, jugant en dos PrepSchool, per acostumar-se a la viada dels Estats Units i aconseguir el batxillerat nord-americà que li ha obert les portes de la NCAA.

«Jugar amb el Barça o en la base d'algun altre bon club europeu et pot obrir les portes a nivell esportiu, però anar a Universitat dels Estats Units em pot donar, a més del bàsquet, uns estudis que encara em poden obrir més portes si el bàsquet professional no surt bé». Això reflexionava, Yankuba Sima en una entrevista el juny de l'any passat quan havia decidit, conjuntament amb els responsables de la CBA, marxar als Estats Units per jugar en una PrepSchool de Florida i deixar de banda les propostes de representants i clubs europeus que ja havien copsat la progressió del gironí amb només un any treballant de valent a Canàries. Llavors Yankuba Sima havia passat de jugar al júnior B del Sant Josep a ser el pivot titular de la selecció espanyola sub-19 al mundial de Turquia. Però ell seguia volent anar al bàsquet dels Estats Units.?Ara ja hi és i comença a brillar-hi.