La pugna entre Valentino Rossi i Jorge Lorenzo per guanyar el Mundial de MotoGP centra tot l'interés mediàtic del Gran Premi de la Comunitat Valenciana que, aquest diumenge, tancarà la competició d'aquest 2016. La polèmica entre l'italià i Marc Márquez a Malàisia encara ha afegit més llenya al foc, tot i que en les últimes hores tots els protagonistes han mirat d'asserenar els ànims. Tot plegat ha servit per entelar alguns dels altres focus d'interès que presenta la prova d'aquest cap de setmana a Xest, on els dos representants gironins del Mundial, Isaac (Moto3) i Maverick Viñales (MotoGP) hi arriben amb la feina pràcticament feta.

Maverick ha fet el salt aquesta temporada a la categoria reina, fent un paper prou destacat que li valdrà per ser proclamat millor debutant de MotoGP, títol honorífic que, al seu dia, també es van endur Rossi, Lorenzo i Márquez. El pilot de Roses es presentarà al circuit Ricardo Tormo dotzè del Mundial, amb 92 punts, els millors números dels competidors que s'han estrenat aquest any. Sempre ha acabat entre els 15 primers, exceptuant els Grans Premis de la República Txeca i del Japó, per culpa de dues caigudes. «Per descomptat que estic content de ser el rookie de l'any, tot i que no era la meva prioritat és una bona sensació», explicava ahir en declaracions facilitades pel seu equip, Suzuki. Viñales assenyalava que «el meu objectiu per a aquest any no era centrar-se en la classificació sinó aprendre tant com fos possible amb la nova classe i la nova màquina; ha estat una experiència increïble».

Amb un any més de contracte amb Suzuki, en les últimes setmanes Maverick Viñales ha sigut notícia perquè diverses marques se l'han estat rifant, en veure-hi un pilot amb clar potencial de campió. Catalunya Ràdio va revelar el mes passat que Honda i Ducati ja hi havien contactat després del GP de la República Txeca, i Yamaha ho hauria fet aprofitant el d'Austràlia. De moment res fa pensar que hagi de canviar d'aires el 2016. Altre cosa serà el 2017, perquè en funció de la seva classificació pot quedar renovat automàticament per Suzuki.

Un dels reptes de Maverick en aquesta darrera cursa de l'any és que «estem molt a prop de la meta de 100 punts i no tan lluny dels 10 primers en el campionat; serà difícil, però seria un bon resultat després de la temporada positiva. M'agrada el circuit, també podria ser bo per al disseny de la nostra màquina i la lluita serà molt interessant». Aleix i Pol Espargaró són els dos pilots que ara té per davant el pilot gironí, amb 97 i 103 punts respectivament, als quals podria superar en funció dels resultats de la darrera carrera.

A Xest el cosí de Maverick, Isaac Viñales, s'acomiadarà de Moto3. El pilot de Llançà ja ha confirmat que el 2016 farà el salt a Moto2 de la mà de l'equip francès Tech3 Racing. A València, Isaac hi arriba com a novè classificat de la categoria més petita, amb 105 punts, i cap opció per millorar aquest resultat. No ha sigut una temporada gens senzilla per a ell perquè a finals de juliol l'equip Husqvarna Laglisse en va prescindir i ha acabat l'any a RBA Racing. El seu company d'equip en el proper Mundial a Moto2 serà Xavier Vierge.

Poc abans que Rossi i Lorenzo lluitin pel Mundial de MotoGP (14.00), Danny Kent i Miguel Oliveira es disputaran a Xest el de Moto3. Les proves es veuran per Telecinco i a Movistar+.