un clàssic de l'automobilisme La d'aquest dissabte serà la desena edició de la Pujada als Àngels, inèdita des de 1982.El punt de sortida de la cursa en l'edició de 1980.El pilot Andrés Vilariño en plena carrera. Juan Fernández va ser el vencedor de les últimes quatre edicions.

Entre 1969 i 1972, i de 1978 a 1982, la Pujada automobilística al Santuari dels Àngels es va convertir en una de les proves més emblemàtiques del calendari català. Una cita ineludible per a pilots i per a un públic, el gironí, amant del motor que aprofitava la proximitat de la prova amb la capital per omplir la carretera de gom a gom. La desena edició, prevista per l'1 de maig de 1983, es va acabar suspenent per unes obres de millora de l'asfalt que es van allargar massa temps. Dissabte, 33 anys després, els motors tornaran a rugir a Els Àngels gràcies a la iniciativa de Rallyclassics. Aquest cop la prova serà només en regularitat però la idea és que futures edicions puguin ser també competitives en velocitat. De moment ja hi ha mig centenar d'inscrits (el termini es tanca avui).

«Quan deixes de fer un any una prova costa molt tornar-la a arrencar», explica Guillem Pérez, responsable de logística dels organitzadors. Els Àngels es van quedar, bàsicament per motius econòmics, sense Pujada, però van continuar sent un tram històric en diversos proves de motor com el ral·li Costa Brava. Inicialment la Pujada estava organitzada pel RACC, i cinc vegades va puntuar pel campionat d'Espanya (1972, 1979, 1980, 1981 i 1982), segons recull Jordi Parro en un text de recopilació històric que s'editarà aprofitant la recuperació de la carrera. Rallyclassics feia tres anys que tenia la idea de tornar a muntar la prova «i finalment aquest any s'han donat les condicions per fer-ho possible». Pérez apunta que «tot el que sigui recuperar proves mítiques del motor-esport català ens interessa, i a Girona aquesta era una carrera de referència durant molts anys».

Xavier Riera, campió d'Espanya de muntanya el 1986 i 1987, al volant d'un BMW 325; Francesc Gutiérrez, amb un BMW M3, i Manel Juncosa, pilotant un Fiat Abarth 1.000, són alguns dels participants que ja han confirmat la seva assitència a la Pujada d'aquest dissabte. Divendres al vespre (20.00), a l'hotel Ultònia de Girona, s'hi farà un acte de presentació que comptarà amb la presència de Salvador Servià (va debutar el 1969 en aquesta prova) i s'inaugurarà una exposició que repassa la història de la carrera des dels seus orígens fins la fins ara última edició, el 1989. El palmarès de la Pujada inclou els noms de pilots com Luis Roura (1969), Salvador Servià (1970), Jorge Pla (1971), Juan Kutz (1972) i Juan Fernández (de 1979 a 1982).

Guillem Pérez assenyala que s'han vist «sorpresos» per l'elevada xifra de participants inscrits a pesar de només fer la Pujada com a prova de regularitat. També va explicar que els organitzadors esperen molta assistència de públic i, en aquest sentit, va recomanar que s'utilitzés l'accès per Sant Mateu de Montnegre. La prova es farà entre el restaurant Can Pol i el Santuari. Aquesta via quedarà tancada a partir de les 9.00 del matí de dissabte. A les 10 es farà la pujada de referència, una mena d'entrenament. La competició quedarà en mans de les dues mànegues, previstes per les 11.30 i les 13.00 del migdia. «Aquesta prova reunia sempre els millors pilots i de seguida es va convertir en un clàssic del motor gironí i català», afageix el responsable de logística de Rallyclassics, la mateixa firma que també orgnitza el ral·li Costa Brava i el Costa Brava històric.