Llagostera és una població de poc més de 8.000 habitants que, esportivament parlant, s'ha converti en mèdiatica en els últims anys pels ascensos del seu equip de futbol. Un Llagostera que, de la mà del matrimoni format per la presidenta Isabel Tarragó i el tècnic Oriol Alsina, viu la seva segona temporada en el futbol professional jugant a Segona A. Menys habitual és veure esportistes de Llagostera arribant a l'elit. En el món del futbol, Jordi Roura va debutar amb el primer equip del Barça fins que una topada contra Marco Van Basten en un partit de Copa d'Europa va esguerrar una carrera sobre la gespa i, actualment, l'exjugador llagosterenc és el director del futbol base blaugrana. Ara bé, Roura segur que no es va enfrontar contra un altre futbolista de Llagostera en un partit de Primera Divisió com va succeir diumenge en el Manresa-Joventut de la Lliga ACB. A manca de tres segons pel descans, el tècnic local, Ibón Navarro, va fer sortir a la pista Guillem Jou (Llagostera, 1987) que, amb tot just 18 anys, debutava a la màxima categoria just el dia que el seu equip s'enfrontava al Joventut del base Albert Sàbat (Llagostera, 1985). Un triple de Demond Mallet va acabar donant la victòria a la Penya (84-85), que aquest estiu ha recuperat Sàbat per a l'ACB després de molts anys del base brillant a LEB Or, però el partit quedarà com el del debut a l'elit d'un aler molt potent físicament (1,97 d'alçada) a qui molts veuen consolidant-se en el món del bàsquet professional.

La temporada passada, quan encara era júnior, i amb Pedro Martínez a la banqueta de l'equip del Bages, Guillem Jou ja va treure el cap en molts entrenaments de la primera plantilla i va tenir minuts en amistosos de pretemporada. No va arribar a jugar a l'ACB. Com sí que va fer el base gironí Nil Angelats, ara en el bàsquet alemany, però, en canvi, diumenge sí que debutar contra el Joventut arribant a la màxima categoria després d'uns anys de formació passant per Llagostera, Sant Josep Girona en els anys d'infantil i cadet i, les dues últimes temporades, amb el júnior del Manresa. Jou compagina la rutina del primer equip d'Ibón Navarro amb els partits amb el Martorell, equip vinculat dels manresans a Lliga EBA (competeixen en el grup on no hi són Quart i Salt). A EBA, Jou ha jugat 4 partits amb 11 punts i 7 rebots de mitjana.

Una família de bàsquet

Guillem Jou també ha tret el cap en les primeres seleccions convocatòries de les seleccions espanyoles i, de fet, aquest passat juny va formar part de l'equip que la FEB va enviar al mundial de 3x3 sub18 a Debrecen (Hongria) on van aconseguir la quarta posició. Jou és membre d'una família amb molt de bàsquet. La seva germana gran, Carla, ara juga amb el GEIEG de Copa Catalunya però, en temporades anteriors, va arribar a debutar amb l'Uni a Lliga Femenina 1 en els temps d'Anna Caula a la banqueta. Carla i Guillem Jou són cosins d'Edu i Eric Jiménez. El primer, ja retirat, va ser un habitual dels entrenaments del primer equip del CB Girona en algunes temporades d'ACB (sense arribar-a debutar en partit oficial) i va fer carrera a LEB Plata i Or amb equips com Vic, Guadalajara, Barça B, Andorra i Sant Josep Girona on va coincidir amb el seu germà Eric que encara continua jugant amb el Quart de Lliga EBA.

Un gironí més a l'ACB

La desaparició del CB Girona i el posterior esfondrament econòmic del Sant Josep ha complicat més l'arribada de jugadors gironins a l'ACB. Albert Sàbat ha aconseguit tornar-hi aquesta temporada després que el Joventut apostés per ell després d'anys dominant a LEB Or on va aconseguir quatre ascensos esportius amb Canàries, Alacant i Burgos (dos cops). El veterà Jordi Trias té un paper poc protagonista a València mentre que Xavi Rabaseda i Oriol Paulí completen la nòmina de gironins a l'ACB juguen els dos amb el Canàries d'Aíto García Reneses. El joveníssim Eric Vila, amb encara 17 anys, va debutar la temporada passada en un partit de lliga ACB contra el CAI Saragossa amb el primer eqeuip del Barça i ara juga a les ordres d'Alfred Julbe al júnior del Barça i, de moment, encara no ha tingut cap oportunitat al filial de LEB Or, categoria on hi continua l'experimentat base gironí Quique Garrido amb el Navarra. Més enllà de l'evoluició de Jou i Vila, o de l'encara jove Oriol Paulí (anys), el futur del bàsquet gironí a primer nivell també pot passar per la carrera que pugui acabar treballant-se el pivot Yankuba Sima, que aquest anys s'estrena a la NCAA amb la universitat de St. John's que entrena el mític Chris Mullin.

El cas de Nil Angelats

Guillem Jou ja entrenava la temporada amb el Manresa d'ACB, que llavors tenir Pedro Martínez a la banqueta, però l'actual tècnic del València no el va fer debutar en partit oficial mentre que sí que l'ha va donar minuts a un altre jove gironí Nil Angelats. El base va jugar en les tres primeres jornades de lliga (llavors el Manresa tenia molts problemes de lesions), però entre jugadors que es recuperaven i fitxatges que van anar fent els manresans, Angelats va acabar el curs jugant només a Lliga EBA amb el vinculat Sabadell Sant Nicolau. De fet, Nil Angelats (Girona, 1993) ja havia debutat un parell de temporades abans amb Jaume Ponsarnau a la banqueta. En aquella època el lesionat era Javi Rodríguez. Aquell curs, el 2012-13, Angelats s'havia guanyat el lloc de base titular al Sant Nicolau on, dos anys abans, havia arribat procedent del júnior del Salt buscar un equip de la zona de Barcelona, en principi era el Sant Nicolau B de Tercera Catalana, amb qui poder compaginar estudis i bàsquet. Format lluny de les bases dels clubs grans (Salle Girona i Salt), Nil Angelats va arribar a debutar a l'ACB i ara segueix l'aventura en el món del bàsquet jugant amb el Licher Baeren de la segona divisió alemanya on és el base titular (9 punts i 5 assistències per partit) d'un equip entrenat pel català Joan Rallo.