El president del Consell Superior d'Esports (CSD), Miguel Cardenal, va dir ahir que li «agradaria» que la Federació Espanyola de Futbol aclareixi «de manera immediata» el que té a veure amb l'acusació de pressions a un àrbitre assistent per actuar contra el Barcelona en el clàssic contra el Reial Madrid del 21 de novembre. «Em sembla una denúncia gravíssima, extraordinàriament alarmant. El que cal fer davant d'una acusació d'aquest tipus és com més aviat millor aclarir-ho i, si cal, adoptar les mesures oportunes. M'agradaria que la Federació, de manera immediata, aclarís el que té a veure amb aquesta acusació», va afirmar.

Cardenal es va expressar així a Tarragona, on va anar a signar un conveni de col·laboració amb l'Ajuntament de la ciutat per a la celebració dels Jocs Mediterranis del 2017, pel qual l'Estat aportarà 3,4 milions per remodelar l'estadi del Nàstic i la pista d'atletisme de Campclar. «Ningú no pot tenir de manera raonable, el 2015 a Espanya, por de represàlies», va afegir, instant el col·legiat a revelar la seva identitat i parlar clar.

El president del CSD també va dir que no comparteix «que es pugui llançar una acusació tan greu, de fets tan extraordinàriament greus com els que tracta aquesta denúncia i que es faci d'una manera que impedeixi les autoritats i l'opinió pública conèixer de què estem parlant». Les paraules de Miguel Cardenal es van produir hores després de fer-se pública la denúncia presentada per un advocat, Jacinto Vicente, davant la Fiscalia Anticorrupció de Barcelona, en la qual exposa que un àrbitre assistent de Primera Divisió ha rebut suposadament pressions des del Comitè Tècnic d'Àrbitres per afavorir el Madrid en el pròxim clàssic.

En una suposada trucada, que es va produir al setembre, un membre del CTA es va posar en contacte amb un àrbitre principal de Primera candidat a dirigir el partit i li va indicar que «haurà d'intentar dirigir d'una manera determinada, que en definitiva suposi perjudicar els interesses d'un dels clubs, el Barça». La denúncia afegeix que va ser l'àrbitre principal el que va trucar al seu assistent, el que suposadament denuncia, per dir-li que «seria més convenient que les decisions més difícils en aquest partit no les prengués l'àrbitre principal, ja que la seva figura és més mediàtica, genera més controvèrsia i estan sotmesos a més control dels mitjans».

El text de la denúncia afegeix que l'àrbitre assistent va rebre dies després «una trucada directa d'un membre del Comitè Tècnic» que, segons apunten diversos mitjans, seria José Ángel Jiménez Muñoz de Morales, Vocal d'aquest organisme. «En la trucada se li indica que ha sabut de la seva negativa a seguir les instruccions donades. Li diuen que seria més intel·ligent seguir-les, que la seva carrera pot mantenir-se molt amunt en cas positiu, però que en cas negatiu aniria baixant categories i li recorda que la vida professional dels àrbitres és molt curta», afegeix. «Li indiquen, com ja li havia manifestat l'àrbitre principal, que s'havia fet abans però que la pressió dels mitjans motivava que haguessin de ser més subtils, sent convenient que certes decisions les prengués ell i no l'àrbitre principal, més exposat i que no es preocupés, que es podia continuar fent en altres partits de manera que no es veuria a l'opinió pública de manera gaire descarada».

El president de la Lliga, Javier Tebas, també es va pronunciar sobre aquest afer en unes declaracions al diari As des de Varsòvia, on havia assistit a una reunió de la LFP amb presidents d'altres organismes estrangers. Tebas va considerar que la denúncia era «inversemblant» al·legant que «ni tan sols hi ha encara àrbitre designat» i va subratllar que «aquí no hi ha res preparat per a ningú, ni des de la Lliga ni des de la Federació».