El recorregut de l'edició de 2016 del Tour de França, desvetllada ahir pels organitzadors, cedeix a la muntanya el major protagonisme, encara que matisat per dues accidentades contrarellotges que retornen cert equilibri a la prova. Després de l'experiment de la passada edició, amb tot just 13 quilòmetres cronometrats, la menor distància des que el 1947 es va introduir al Tour aquesta disciplina, els organitzadors han tornat a una versió més clàssica.

«El Tour de 2016 serà tan muntanyós com el de l'any passat, tot i que les dificultats estaran més repartides al llarg de les tres setmanes», va assegurar el director de la prova, Christian Prudhomme. La cursa ascendirà 2 ports més que en la passada edició però tindrà una arribada menys en pujada, 4. A això s'hi sumen més quilòmetres cronometrats, repartits en dues etapes. La primera de 37 entre Bourg-Saint-Andéol i el Pont d'Arc, un dia després d'haver ascendit el temible Mont-Ventoux i en vigílies de començar els Alps.

La segona serà una autèntica cronoescalada entre Sallanches i Megève, a penes 17 quilòmetres en què només l'inici és pla, per deixar després pas a rampes properes al 10%, un exercici que s'assimila a l'ascens cronometrat a l'Alpe d'Huez que va fer el Tour el 2005. Serà tres dies abans de l'arribada als Camps Elisis i per davant quedaran dues cites alpines, el massís que el 2016 cobrarà, com el 2015, la major importància.

El Tour començarà el 2 de juliol al Mont-Saint-Michel. Dues jornades de transició, amb metes a Angers i Llemotges, portaran al gran grup fins al Massís Central, amb una primera etapa de gran muntanya a la cinquena jornada, més d'hora que de costum al Tour. Amb meta a Le Lioran, l'etapa inclou els ascensos a Peyrol i al Pertús, aquest últim particularment nerviós, a més del Front de Cère a 13 quilòmetres de l'arribada. Dues grans jornades de muntanya, una amb arribada en descens a Bagnères-de-Luchon i una altra en pujada a Andorra-Arcalís (i sortida a Viella), desembocaran en la primera jornada de repòs al Principat.

Dues etapes de transició conduiran a Montpeller, ciutat de sortida de la sempre festiva jornada del 14 de juliol que, com fa dos anys, tindrà com a meta el sempre temible Mont Ventoux i els seus 15,7 quilòmetres al 8,8% de desnivell. La contrarellotge del dia següent i una nova jornada plana portaran fins als Alps, que en aquesta edició reten homenatge al Mont-Blanc, el sostre d'Europa, en l'entorn del qual es disputaran tres etapes, amb ports poc coneguts com a protagonistes.