El Comitè Executiu de la UEFA i les 54 associacions europees que la formen van donar ahir el seu suport unànime a Michel Platini en la reunió mantinguda a Nyon (Suïssa), que va presidir Ángel María Villar per la seva condició de vicepresident primer amb més rang a la FIFA. El màxim responsable de la Federació Espanyola assumeix, per tant, les funcions de Platini tot i que en cap cas passarà a ser el president en funcions de l'òrgan.

El secretari general de la UEFA, Gianni Infantino, va explicar que Villar havia presidit la cita "d'acord amb els Estatuts" de l'organisme. "Villar no és president interí, és el primer vicepresident que actua com a tal en absència del president", va dir. Infantino va explicar que tant el Comitè Executiu com les 54 associacions van demanar que Platini, suspès 90 dies pel Comitè d'Ètica de la FIFA, sigui jutjat de manera justa amb relació a les acusacions d'una remuneració suposadament indeguda abonada per Joseph Blatter, president de la FIFA igualment suspès.

"Donem suport al dret al degut procés, a un judici just i a l'oportunitat (de Platini) de netejar el seu nom", van dir mitjançant una declaració ambdues instàncies de la UEFA reunides per separat a la seu de l'organització. Així mateix, van demanar que els òrgans jurisdiccionals de l'esport que tenen competència en el cas decideixin en el termini màxim d'un mes sobre els fonaments de l'acusació contra Platini, qüestionat per un pagament de Blatter de 2 milions de dòlars el 2011.

Respecte a les possibilitats de Villar de convertir-se en president de la UEFA en cas que el resultat del procés sigui advers a Platini, Infantino va recalcar que "cal tenir absoluta claredat sobre quina serà la decisió final". "Només després podrem parlar dels passos a fer", va apuntar.

Durant la seva compareixença davant la premsa, el responsable de la UEFA va declinar comentar el contingut de la presentació dels advocats de Platini per tractar-se d'un procediment jurídic en el que ha de prevaler la confidencialitat. "Som aquí asseguts davant vostès i donant la cara, intentant respondre a la mesura del possible a les vostres preguntes", va afirmar Infantino en ser qüestionat per això.

A Platini se l'acusa i se li prohibeix parlar amb les persones que el van reelegir (presidents de les associacions europees) fa sis mesos, però almenys el seu advocat va tenir la possibilitat d'adreçar-se a ells. Encara que inicialment va esquivar una resposta clara, el secretari general va confirmar que Platini segueix rebent el seu salari perquè segueix sent president, després de ser qüestionat fins a tres vegades sobre aquest punt.

Infantino també va deixar sentir la desconfiança de la seva organització davant la FIFA, el Comitè d'Apel·lació analitza el recurs de Platini contra la suspensió temporal que el Comitè d'Ètica va dictar fa una setmana, i va obrir la via de recórrer després al Tribunal d'Arbitratge Esportiu (TAS) . "Nosaltres hi confiem com a òrgan independent", va afirmar després d'assenyalar que encara que la decisió no fos favorable a Platini la sanció podria ser diferent a la suspensió definitiva de les seves activitats. Enl aquest sentit, va dir que podria tractar-se d'una suspensió menor, d'una reprimenda o d'una multa, i que aquesta potser no seria com a president de la UEFA, sinó en qualitat de vicepresident de la FIFA.

La FIFA celebrarà el proper 20 d'octubre una reunió extraordinària del seu Comitè Executiu per abordar la situació actual de l'organització, que estarà presidida pel camerunès Issa Hayatou, president interí per la suspensió de 90 dies que pesa sobre Blatter.