Un any i tres mesos li ha costat a Dani Pedrosa tornar al lloc més alt del podi. I ho va fer de forma brillant. Remuntant, i amb exhibició final. El de Castellar del Vallès poc s'imaginava que podria guanyar la cursa quan Lorenzo va començar a escapar-se en les primeres voltes. La pista estava molla i el mallorquí volava al traçat nipó. Rossi amb prou feines podia aguantar el ritme de Lorenzo, que anava desbocat cap a la victòria que havia de servir per posar més pressió al seu company d'equip i rival en el campionat del món, Valentino Rossi.

Però després d'unes primeres voltes de domini de Lorenzo, la pista es va començar a eixugar i tant Rossi, com sobretot Pedrosa, es van veure amb confiança. El català va passar el seu company d'equip, Marc Márquez, que corria lesionat en un dit, i després es va desfer de Rossi, el millor pilot en pluja. Pedrosa no es va conformar amb això i va anar a buscar el líder. Lorenzo ja feia uns quants girs que anava perdent temps pel desgast dels pneumàtics fins que a 7 voltes del final el català el va passar i va escapar-se cap a la seva primera victòria de la temporada. Quinze mesos després de l'última, Pedrosa tornava a guanyar.

Fins al final, exhibició del pilot d'Honda que va marcar un ritme inassumible i davallada de Lorenzo, que veia com Rossi cada cop s'acostava més, fins que a poques voltes pel final el mallorquí, que estava descentrat, va cometre una errada quan es va passar de frenada, cosa que va aprofitar Valentino Rossi per superar-lo. El segon lloc d'ahir va permetre al pilot d'Urbino augmentar en 4 punts l'avantatge sobre Lorenzo.

Ara, a tres curses per al final té una renda de 18 punts sobre el mallorquí. Si Rossi aconsegueix quedar segon a totes les curses, serà campió del món, faci el que faci Lorenzo. L'italià, que el febrer farà 37 anys, pot aconseguir un altre títol mundial després de 6 anys i haver superat el domini primer de Stoner, després de Lorenzo i en els últims anys de Márquez. El de Cervera ahir va ser quart, una posició destacable tenint en compte que corria amb un dit acabat d'operar i que va obligar l'equip de Márquez a fer-li un manillar especial perquè pogués pilotar. Es dóna la paradoxa que el mundial és cosa dels dos pilots de Yamaha, i els dos d'Honda seran els àrbitres del campionat. La pròxima cita, a Austràlia.

Zarco exhibeix títol

La cursa de Moto2 va servir per poc més que per coronar i homenetjar el que abans de començar el Gran Premi ja era campió del món. Johan Zarco va celebrar el seu primer títol mundial amb una victòria incontestable al circuit de Motegi. Sense Tito Rabat en pista, l'únic que podia treure-li el títol a Zarco, el francès no va tenir rival i des d'un bon inici es va escapar en solitari i va sumar el seu 13è podi en catorze curses, una regularitat que l'ha portat a guanyar un títol totalment merescut per al francès de Kalex.