Aquesta matinada s'ha disputat la quinzena prova del Mundial, el Gran Premi del Japó, amb una graella en què els dos pilots de Yamaha havien aconseguit les primeres posicions amb autoritat, si bé amb certa tensió, sobretot per part de Jorge Lorenzo. El pilot mallorquí es va queixar, en finalitzar els entrenaments, de l'actitud de Valentino Rossi, que va anar a rebuf durant tota la seva volta ràpida i va aconseguir també un molt bon temps que el portaria al segon lloc de la graella. A manca de tres curses, més aquesta de Motegi, amb només 14 punts de diferència a favor de l'italià la tensió és màxima. Marc Márquez completa la primera línia, mentre que Maverick Viñales ha sortit des del desè lloc.

En la resta de cilindrades la cursa de Moto2 s'ha disputat coneixent-se que el francès Johann Zarco és el nou Campió del Món de la categoria, perquè el pilot barceloní Esteve Tito Rabat va quedar descartat de la cursa a causa d'una fractura al braç provocada per una caiguda.

A Moto3, encapçalava la graella de sortida l'italià Romano Fenati, amb Isaac Viñales situat en una molt bona sisena posició, que li va valer sortir des de la segona línia de la graella de sortida de Motegi.