El jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata va demanar reiteradament a la justícia brasilera interrogar dos directius del Santos per la nova querella interposada pel fitxatge de Neymar, tot esperant decidir sobre la citació del president del Barcelona, Josep Maria Bartomeu, i l'expresident Sandro Rosell.

El magistrat va cursar dues comissions rogatòries al país sud-americà per notificar als exdirectius del Santos Luis Álvaro de Oliveira i Odilio Rodríguez la querella presentada per l'empresa DIS, que tenia part dels drets de Neymar, per delictes de corrupció entre particulars i estafa en el fitxatge del brasiler. De la Mata pretén que als ex responsables del Santos els prengui declaració un magistrat brasiler en nom seu, encara que està disposat que una comissió judicial es desplaci al Brasil per dur a terme aquesta diligència. Després de l'admissió a tràmit d'aquesta querella, recorreguda per Bartomeu i Rosell, el jutge va demanar al Reial Madrid, al Chelsea, al Bayern de Munic i al Manchester City les ofertes que van enviar aquests clubs entre el 2009 i el 2013 al Santos o a Neymar per intentar fitxar el jugador. El Reial Madrid ja ha enviat aquesta documentació, però el Chelsea i el Manchester encara no ho han fet. Pel que fa al Bayern, el juliol passat es va prendre declaració a Alemanya per ordre del jutge espanyol al director general del club germànic, Karl-Heinz Rummenigge.

El fitxatge de Neymar s'investiga en una altra causa que va instruir l'Audiència Nacional però que es va traslladar a un jutjat de Barcelona una vegada obert judici oral. La Fiscalia ha demanat 2 anys i 3 mesos de presó per a Bartomeu i 7 anys i 6 mesos per a Rosell, així com multes de 3,8 milions i 25,1 milions d'euros.