La cursa del president de la UEFA Michel Platini per optar a la presidència de la FIFA perilla molt seriosament després que ahir el Comitè d'Ètica de la FIFA el suspengués provisionalment durant 90 dies, juntament amb l'actual màxim dirigent Joseph Blatter, i el secretari general, Jerome Valcke. La durada de les sancions, imposades dins de la investigació que s'està fent al màxim organisme futbolístic mundial per presumpta corrupció, es pot ampliar per un període addicional no superior a 45 dies. A més a més, el sud-coreà Chung Mong-joon, exvicepresident de la FIFA i aspirant a rellevar Blatter a la presidència, igual que Platini, en les eleccions que se celebraran el 26 de febrer de l'any que ve, ha estat suspès per sis anys i multat per 100.000 francs suïssos. El camerunès Issa Hayatou presidirà la FIFA durant el període de suspensió de Blatter, en ser el vicepresident de l'organització més veterà, deixant sense opcions el dirigent espanyol Ángel María Villar, que també havia sonat pel càrrec.

La FIFA va confirmar que les sancions entren en vigor de manera immediata i que durant aquest temps els quatre sancionats tenen prohibit exercir qualsevol activitat relacionada amb el futbol en àmbit nacional i internacional. Segons la FIFA aquestes sancions són conseqüència "de les investigacions que du a terme la càmera d'investigació del Comitè d'Ètica, el president és Cornel Borbely". El Comitè d'Ètica va obrir una investigació sobre Blatter, president des de 1998, i Platini, president de UEFA des de 2007 i vicepresident de FIFA des de llavors, després que la Fiscalia Suïssa imputés al primer per sospites de gestió deslleial i abús de confiança. Entre els càrrecs contra Blatter, de 79 anys, figura "un pagament deslleial" de dos milions de francs (uns dos milions d'euros al canvi d'avui) a Platini "en perjudici de la FIFA". Els diners estaven destinats "suposadament" a obres efectuades entre 1999 i 2002, encara que el pagament va ser realitzat el2011, va especificar la Fiscalia.

Les tres suspensions dictades ahir pel Comitè d'Ètica se sumen a una llarga llista iniciada després de la crisi generada en l'organisme el 27 de maig quan set directius de la FIFA van ser detinguts a Zuric per possible corrupció dins d'una investigació de la justícia dels Estats Units, en col·laboració amb la de Suïssa, que implica 14 persones.

Tenint en compte que Platini no pot exercir cap activitat relacionada amb el futbol, serà molt complicat que pugui ser candidat a la FIFA. Aquesta reflexió la va fer un portaveu de la Comissió d'Ètica que afegia que "si no ha presentat ja la seva candidatura no podrà fer-ho, perquè el termini acaba el 26 d'octubre vinent, moment en el qual estarà suspès. Si ja ho ha fet, entenc que pot seguir endavant, però no podrà fer campanya ni assistir a cap reunió relacionada amb el futbol", afegia. Platini pot recórrer la suspensió davant el Comitè d'Apel·lació de la FIFA, però aquest recurs "no deixaria en suspens la decisió de la Comissió d'Ètica".

El Comitè Executiu de UEFA va mostrar el seu suport a Platini i considera que no és necessari determinar qui assumirà els poders i deures del president en la seva absència. El president de la Federació Espanyola de Futbol, Ángel María Villar, és el vicepresident primer. L'Executiu argumenta la seva decisió de no determinar qui assumirà les responsabilitats del càrrec de president perquè "està segur que el president farà immediatament tots els passos necessaris per apel·lar la decisió del Comitè d'Ètica de la FIFA per netejar el seu nom". La UEFA mostra "la seva total confiança en el president, i li dóna suport".