Una exdirectiva del Reial Madrid durant la primera etapa de Florentino Pérez (2000-06), filla d'un exministre franquista, i neboda d'un extresorer del Partit Popular, Marta Silva de Lapuerta, directora dels serveis jurídics de l'Estat, ha aconseguit dur a judici Leo Messi per tres presumptes delictes contra la Hisenda pública. La imatge perseguida per alguns i que d'altres haurien volgut evitar, la de veure el jugador argentí assegut a la banqueta dels acusats per un frau fiscal, serà possible després que ahir el titular del jutjat de primera instància número 3 de Gavà dictés interlocutòria d'obertura de judici oral contra el futbolista del Barça i el seu pare, Jorge Horacio Messi. Malgrat que la Fiscalia havia exculpat el jugador al·legant que aquest no tenia coneixement del frau orquestrat pel pare, l'advocacia de l'Estat, que dirigeix Silva de Lapuerta, ha mantingut l'acusació fins al final, aconseguint dur Messi a judici. El jugador es va defensar remetent-se mitjançant un comunicat a l'informe del fiscal on l'exculpaven del cas.

El jutge farà asseure Messi a la banqueta dels acusats perquè l'advocat de l'Estat ha mantingut el seu escrit d'acusació contra l'astre futbolístic en el que el considera, en contra del que opina el fiscal, "coautor" dels tres delictes amb el seu pare per defraudar 4,1 milions d'euros a Hisenda. L'advocat de l'Estat sol·licita per a Messi i per al seu pare la imposició, per a cada un d'ells i per cada un dels tres delictes, de set mesos i quinze dies de presó (un total de 22 mesos i mig), multa per la quantia defraudada i la pèrdua de la possibilitat d'obtenir subvencions o ajuts públics o incentius fiscals durant un any i mig. El jutge instructor considera que "hi ha elements que permeten afirmar tant que els fets objecte de procediment i pels que s'ha formulat acusació són constitutius de diversos delictes com que hi ha indicis racionals de criminalitat respecte als dos acusats".

Tot i que el fiscal va presentar escrit d'acusació només sobre el pare de Messi, per al qual sol·licita 18 mesos de presó, el jutge emplaça de nou al fiscal perquè pugui presentar en 3 dies, si ho estima procedent, un nou escrit d'acusació contra el futbolista. El jutge no dicta cap mesura cautelar ni fixa cap fiança per als dos acusats, ja que tots dos han mostrat "col·laboració" en el procediment judicial i han abonat voluntàriament la totalitat de les quotes presumptament defraudades. També assenyala en el seu acte que "el caràcter públic dels acusats dificulta en extrem que poguessin sostreure a l'acció de la justícia", a més que "són conegudes les persones i entitats de les que obtenen els seus ingressos, el que redueix en gran mesura el risc d'insolvència".

La Fiscalia es va querellar inicialment per frau fiscal contra Messi i el seu pare i representant, Jorge Horaci, però mesos més tard va demanar l'arxiu de la causa per al futbolista, després que tots dos paguessin al jutjat 5 milions d'euros, que incloïen la suma defraudada més els interessos.

El pare de Messi va assumir davant la jutge tota la responsabilitat en la gestió tributària del seu fill, però la instructora va acordar mantenir el futbolista imputat en la causa, en una decisió que després va rebre el suport l'Audiència de Barcelona. Per contra, la Fiscalia sosté que la intervenció de Messi va ser "purament formal" i es limitava a seguir les indicacions del seu pare, "en qui confiava plenament i cega", de manera que no està acreditat que el seu propòsit fos defraudar Hisenda, opinió que no comparteix l'advocat de l'Estat.

Marta Silva de Lapuerta, l'advocada general de l'Estat, és filla de l'exministre franquista Federico Silva Muñoz, i neboda de l'extresorer del PP Álvaro Lapuerta, imputat pel cas Bárcenas. Va ser secretària general del Reial Madrid i de Sacyr Vallehermoso, abans d'assumir el càrrec de directora del servei jurídic de l'Estat. Al club blanc hi va treballar sis anys, en la primera etapa de Florentino Pérez, després que l'empresari batés Lorenzo Sanz el 2000. Era una figura imprescindible i va repetir amb ell quan va ser reelegit el 2004, fins que va dimitir el 2006.