La selecció espanyola vol certificar aquest vespre mateix la seva classificació matemàtica per a l'Eurocopa 2016, a falta d'un punt que pot aconseguir en les dues jornades que resten, contra Luxemburg, avui a Logronyo, i davant d'Ucraïna dilluns que ve. Amb el tema esportiu ben encarrilat, un dels focus d'interés serà veure com rep el públic de La Rioja al central Gerard Piqué, després que en els darrers dies hagin sortit a les xarxes socials campanyes en suport seu i que recriminaven els xiulets que està rebent últimament.

El futbol ha passat a un segon pla en els dos últims partits de local d'Espanya. A Lleó es va iniciar un rebuig a la figura de Piqué que no ha tingut fre. Els xiulets el van acompanyar des de la seva arribada, en l'entrenament previ i durant un amistós davant Costa Rica. La Federació i l'equip s'ho va prendre com un fet puntual i aïllat en una ciutat on podria haver animadversió en traslladar l'etern enfrontament Barcelona contra Reial Madrid. Però la situació es va repetir en un dia decisiu, a Oviedo, en el partit que decidia el liderat de grup davant Eslovàquia. Espanya venjava la derrota des de la qual ha encadenat sis triomfs consecutius i a la grada es tornaven a escoltar xiulets contra Piqué.

Ara, amb la classificació a la butxaca a falta d'un punt a sumar davant Luxemburg i el partit final a Kíev contra Ucraïna, la visita a la Rioja arriba marcada per una campanya a favor del central català en les xarxes socials. El jugador demana temps per recuperar la normalitat, reivindicant el seu compromís amb Espanya i entenent que el que està passant és qüestió de moda.

El que és segur és que Vicente del Bosque posarà Piqué de titular i cap d'una defensa afectada per les baixes. No hi serà Sergio Ramos, per la seva lesió d'espatlla, ni tampoc Dani Carvajal al lateral dret. Provocarà que sigui la defensa del Barcelona la que iniciï el partit amb Marc Bartra i Jordi Alba més Juanfran Torres com a únic jugador d'un altre club a la línia.

L'equip titular tipus de Del Bosque té, a més de la baixa de Ramos, les absències d'Andrés Iniesta, per lesió, i Diego Costa, per sanció. Entre les opcions que estudia Del Bosque, els noms que prenen avantatge per tornar a la selecció directes a la titularitat són Thiago Alcántara al mig del camp i Álvaro Morata a la punta de l'atac. Mentrestant, Cesc Fàbregas viurà un moment especial en esdevenir centenari.

L'historial d'enfrontaments mostra la diferència abismal entre Espanya i Luxemburg, selecció que ha estat incapaç de fer ni un sol gol a "la Roja" en cinc partits. Ple de triomfs espanyols amb onze gols a favor i cap en contra.