Movistar+ emetrà aquesta temporada la majoria dels partits de la Lliga Endesa-ACB i deixarà sense la lliga de bàsquet les televisions autonòmiques que, com el cas de TV3, duien dècades fent costat al producte. Per a Televisió de Catalunya és un altre cop dur després d'haver-se quedat sense poder oferir partits de Segona A de futbol ?-l'exclusiva és de Movistar+??- i amb reduïts resums de 90 segons per als partits de Primera. El periodista Jordi Robirosa, responsable històric de la narració dels partits per Televisió de Catalunya, lamentava ahir al matí en un escrit al seu Facebook aquest nou escenari: "S'acaben gairebé 30 anys de bàsquet ACB a TV3. Però sabeu el que més em dol? (...) el pitjor de tot és que ens quedem sense bàsquet ACB català, en català". L'escrit va tenir molt ressò a la xarxa social, fins al punt que al vespre Robirosa, agraint les mostres de suport, obria una porta per a l'esperança insinuant que potser es podria negociar amb Telefónica: "Vull creure que no tot està perdut. Encara podem tenir esperança".

La Lliga Endesa arrenca aquest cap de setmana i ahir es va presentar oficialment a Madrid. L'acord amb Movistar+ era de domini públic però no es farà oficial fins demà. Alguns portals d'internet especulaven que Telefónica pagarà a l'ACB 48 milions d'euros per un acord de tres temporades que serà exclusiu a partir de la vinent. Aquest any encara es podrà veure un partit en obert a travès de Teledeporte. Dels horaris que s'han marcat per a la primera jornada se'n pot deduir que Movistar+ es reserva l'emissió de tres partits per diumenge al migdia (Estudiantes-Laboral Kutxa, Múrcia-Unicaja i Obradoiro-Sevilla, a les 13.00), més un quart "estrella" que seria el Barça-CAI Saragossa a les 19.30. Els duels anirien per Canal+Deportes i per Canal+. Falta per saber si la resta de la jornada tindrà cobertura, ve sigui on-line en plataformes com Yomvi o mitjançant alguna altre finestra.

Amb la compra dels drets de la Lliga Endesa, Movistar+ engreixa encara més la seva extensa oferta esportiva que a dia d'avui només resta òrfena de la Lliga de Campions de futbol, en mans de Mediapro i BeIN Sports que es pot veure per Vodafone, Orange i Telecable. No hi ha novetats sobre si Telefónica i l'empresa de Jaume Roures negocien, però la realitat és que amb la disputa de dues jornades el producte ja ha perdut part del seu valor. Fonts del sector apunten, per altra banda, que Movistar+ ha superat el tràngol de no tenir la Lliga de Campions sense cap desbandada massiva d'abonats, segurament per la promoció d'oferir el paquet que inclou tots els canals de cine, futbol, esports i sèries per 9,90 euros al mes fins a finals d'any. Ara l'empresa es prepara per licitar pels drets de les lligues de Primera i Segona divisió de les properes tres campanyes que es posaran a concurs en poques setmanes i on es tornarà a trobar amb Mediapro com un dels principals competidors.

Movistar+ té a dia d'avui els drets de la Lliga BBVA i de la Lliga Adelante (aquesta en exclusiva), a més de poder oferir partits de la Premier i la Bundesliga, entre d'altres campionats internacionals. També emet tots els duels de classificació per a l'Eurocopa. En altres disciplines esportives s'ha quedat la Fórmula1, el Mundial de motociclisme, la lliga Asobal d'handbol, l'Eurolliga de bàsquet i la NBA. Aquests dies també emet el Mundial de rugbi d'Anglaterra. Per la seva banda TV3 s'ha de conformar els caps de setmana oferint per Esport3 partits de Segona B, i caldrà veure què passa amb l'adéu del bàsquet ACB i si aquest és definitiu o, com apuntava ahir al vespre Robirosa, encara es pot obrir alguna via de negociació. El canal d'esports de Televisió de Catalunya, això sí, podrà seguir oferint bàsquet gràcies a l'acord amb l'Eurolliga i és probable que també arribi a un acord per emetre alguns duels de l'històric debut de l'Spar Citylift Girona a la màxima competició europea femenina. Robirosa ja va ser a Fontajau diumenge passat, al costat de Nacho Solozabal, per comentar el duel contra la selecció dels EUA.

El president del FIATC Joventut, Jordi Villacampa, va qualificar ahir de "molt positiu" per al bàsquet el nou acord televisiu amb Movistar. Segons la seva opinió, significarà "més cura del producte, una producció més bona i econòmicament és molt millor perquè posa en valor el producte ACB. És un pas molt important".