El nom de l'alemany Jan Frodeno està subratllat amb vermell en la llista de candidats a la victòria en el prestigiós Ironman de Hawaii que es disputa aquest dissabte a Kona. Frodeno, campió olímpic de triatló als Jocs Olímpics de Pequín el 2006, i convertit ara en un dels referents de les proves de llarga distància viu i s'entrena a Girona des de fa més d'un any. "Per a mi l'esport no és un passatemps, és una manera de viure, una identitat i aquí hi he trobat la meva", explicava el passat juliol en un homenatge que li va fer l'Ajuntament de la ciutat després de la seva victòria en el campionat d'Europa de triatló de llarga distància a Frankfurt. Ara fa un any, en el seu debut a Kona, Jan Frodeno va ser tercer a l'Ironman de Hawaii, només per darrere del seu compatriota Sebastien Kienle i del nord-americà Ben Hoffmann. Des d'aquell dia, Frodeno figura a la llista de candidats a guanyar dissabte a Kona, en una cita on l'alemany no serà l'única nota "gironina" de la prova perquè David Roselló també hi prendrà part en el que tot just serà el segon Ironman de la seva vida.

Roselló, que als 33 anys compagina els entrenaments amb l'esforç d'haver-se de desplaçar cada dia a Barcelona per treballar, farà aquest dissabte a Hawaii el seu segon Ironman després del de Lanzarote, en el qual va aconseguir la classificació per a Kona el passat mes de maig. Roselló agafa el relleu del també gironí Pau Busquets - que el 2014 va participar a Kona i que enguany ha fet el mundial de 70.3 (mig ironman)- i que precisament abans-d'ahir, diumenge, va aconseguir a Barcelona la sempre complicada classificació per a l'any vinent després de baixar de les nou hores a l'Ironman de Barcelona (una gran marca que dóna l'accés directe a Kona). En tres anys consecutius, Busquets, que ja participa en la categoria de més de 40 anys i tampoc es dedica professionalment a l'esport, s'haurà classificat per al mundial de llarga distància (Kona 2014), per al mundial de 70.3 -mig ironman- (Zell am See 2015) i un altre cop per al de llarga distància de l'any vinent (Kona 2016).

A dotze mesos vista de la cita, Pau Busquets es va assegurar diumenge el bitllet acabant l'Ironman de Barcelona amb 8 vuit hores i 55 minuts. "Estic molt content, arribava a Barcelona condicionat per no haver-me pogut entrenar tant com hauria volgut per culpa de les molèsties en el soli", explica Busquets, que reconeixia que "veia molt difícil baixar de les nou hores tot i que va fer el millor tram de natació, he anat al màxim amb la bici i he patit a la marató per acabar baixant de les nou hores".

Busquets és un dels gironins amb més recorregut en el món del triatló de llarga distància i, sempre compaginant-t'ho amb la seva feina d'enginyer, és la punta de llança de l'efervescència que es viu al voltant del seu club: Triatló Girona Costa Brava. Les molèsties al soli que el feien dubtar abans de l'Ironman de Barcelona ja havien portat problemes a Busquets en el mundial de 70.3- el gironí va tornar amb regust amarg de Zell am See (Àustria)-, però ara ho ha compensat amb la seva segona classificació amb tres anys per a Kona. L'experiència de Busquets competint en proves d'alt nivell tot i no ser professional és semblant al cas de David Roselló que, amb 33 anys i dissenyador industrial de professió, va proposar-se, mig de broma mig seriosament, participar en un Ironman en la part final d'un casament. Uns mesos d'entrenaments més planificats, sobretot pel que fa a la natació, que era la disciplina que menys havia treballat, i Roselló es va apuntar a la prova de Lanzarote del passat mes de maig. El quart lloc en el seu segment d'edat a Canàries li va donar el bitllet per a Kona i dissabte hi serà. Disposat a fer, per segon cop en la seva vida, una prova competitiva de 3,86 quilòmetres nedant, 180 quilòmetres en bicicleta i una marató (42,2 km) corrent.