La Fiscalia va reclamar ahir 18 mesos de presó per al pare del davanter del Barcelona Lionel Messi per defraudar, suposadament, 4,1 milions d'euros a Hisenda, mentre que demanava l'arxivament de la causa per al futbolista, contra el qual inicialment es va querellar.

En el seu escrit d'acusació, presentat davant el jutjat d'instrucció número 3 de Gavà (Baix Llobregat), el ministeri públic exculpa Messi, en entendre que no va tenir coneixement del frau perpetrat pel seu pare, en contra de l'opinió de l'Audiència de Barcelona, que el manté imputat.

La Fiscalia es va querellar inicialment per frau fiscal contra Messi i el seu pare i representant, Jorge Horacio, però mesos més tard va demanar l'arxivament de la causa per al futbolista, després que tots dos paguessin al jutjat 5 milions d'euros, que incloïen la suma defraudada més els interessos.

El pare de Messi va assumir davant la jutge tota la responsabilitat en la gestió tributària del seu fill, però la instructora va acordar mantenir al futbolista imputat en la causa, en una decisió que després va abonar l'Audiència de Barcelona.

Malgrat la decisió de l'Audiència d'enviar a pare i fill anar a judici, la Fiscalia sosté en el seu escrit que la intervenció de Messi va ser "purament formal" i es limitava a seguir les indicacions del seu pare, "en qui confiava plena i cegament", pel que no està acreditat que el seu propòsit fos defraudar Hisenda.

Per aquest motiu, ahir l'acusava de tres delictes contra la Hisenda pública i demana que se li condemni 18 mesos de presó i al pagament de més de dos milions d'euros de multa, pena que inclouria la prohibició d'obtenir beneficis o incentius fiscals o de la Seguretat Social durant un any.

Per al ministeri públic, va ser el pare del futbolista el que va tenir un "paper decisori i decisiu" en la creació d'una estructura societària domiciliada en paradisos fiscals amb la qual presumptament, entre els anys 2007 i 2009, l'esportista va evitar tributar a Espanya pels beneficis recaptats amb els seus drets d'imatge.

La Fiscalia sosté que Jorge Horacio Messi va iniciar el "mecanisme defraudatori" quan el futbolista era menor d'edat i que després de 2005, quan el davanter va complir 18 anys, "va ser qui va seguir adoptant totes les decisions relatives a l'explotació econòmica" dels drets d'imatge del seu fill.

Segons l'opinió de la fiscal, no està acreditat que Lionel Messi "estigués en situació de poder prendre per si mateix coneixement dels fets per a, una vegada coneguts, decidir si els consentia o no", tenint en compte la seva "edat, la vinculació amb el seu pare, que de fet tutelava els seus interessos econòmics, i la lògica i confiada dependència d'aquest en tot el relatiu al control del compliment de les seves obligacions tributàries". La Fiscalia admetia també que Messi va signar els contractes amb que es va materialitzar el frau, però subratlla que ho va fer "acompanyat del seu pare i seguint les seves indicacions", sense que estigui acreditat que el jugador "fos conscient" que això suposava "avalar i consentir" la cessió dels seus drets a imatge a societats instrumentals amb fins defraudatoris.