El titular del jutjat d'instrucció número 9 de Gavà ha citat a declarar com a imputat l'internacional argentí del FC Barcelona Javier Mascherano, arran de la querella de la Fiscalia que l'acusa d'eludir el pagament d'1,5 milions en impostos.

Segons va informar ahir el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), el jutge ha admès a tràmit la querella presentada per la Fiscalia i ha citat a declarar el futbolista per al pròxim 29 d'octubre. L'interrogatori de l'esportista argentí, imputat per dos delictes contra la Hisenda pública, és la primera de les diligències acordades pel jutjat per aclarir les sospites de frau fiscal que sosté la Fiscalia en la seva querella.

El ministeri públic acusa el futbolista de no haver tributat en les seves declaracions d'IRPF dels exercicis 2011 i 2012 els ingressos recaptats amb l'explotació comercial dels seus drets d'imatge. Concretament, la Fiscalia de Delictes Econòmics sosté que el futbolista va eludir el pagament d'1,5 milions d'euros en impostos simulant la cessió dels seus drets d'imatge a empreses instrumentals situades a països amb una fiscalitat favorable. El mes de setembre passat, una vegada l'Agència Tributària havia començat a investigar-lo, l'esportista va tornar a Hisenda els 1,5 milions d'euros defraudats, més 200.000 d'interessos meritats més, amb la qual cosa podrà beneficiar-se d'una rebaixa de pena en cas de condemna.

En el seu escrit, la Fiscalia de Delictes Econòmics sosté que, en els exercicis del 2011 i 2012, Javier Mascherano va ocultar al fisc la seva participació en les societats que ostentaven els seus drets d'imatge i, d'aquesta forma, va eludir el pagament d'impostos pels beneficis obtinguts amb els mateixos.

Segons el fiscal, "amb la finalitat de burlar aquesta obligada tributació", va desenvolupar una estratègia consistent en "dues conductes diferenciades en la seva execució però comunes en el seu propòsit": no declarar les rendes obtingudes de la marca Nike a través d'una societat domiciliada als Estats Units i simular la cessió dels seus drets d'imatge a una societat purament instrumental radicada a la zona franca de Madeira (Portugal). Mitjançant "l'estratègia d'ocultació dels ingressos per explotació dels seus drets d'imatge" obtinguts per Mascherano, sosté la Fiscalia, el futbolista va defraudar a l'IRPF un total de 587.822 euros en l'exercici del 2011 i de 968.907 euros el 2012.