Quan ells tot just hi van, el Llagostera ja en torna. Tots a córrer. El refugiat sirià Osama Abdul Mohsen, que es va fer tristament famós per haver estat agredit per la periodista hongaresa Petra Laszlo, és des de dimecres a Espanya «apadrinat» per l´Escola Nacional d´entrenadors de futbol (CENAFE) i toca posar-hi la millor cara en nom de la solidaritat. Avui el Barça, a través del directiu Jordi Cardoner, presentarà la campanya d´ajut als refugiats arribats a Europa; demà el Madrid invitarà a la llotja del Bernabéu Osama Abdul Mohsen, el seu fill Zaid, de 7 anys, i un altre de 18, a veure el partit contra el Granada. Tant els uns com els altres fan tard. El cop el va donar el Llagostera: quan els protagonistes d´aquest drama amb final feliç van baixar a Sants del tren que els duia des de Munic les bufandes que lluien eren blaugranes, sí, però del modest club gironí. Aquesta és la història de com els van arribar.

Quico Martí (a la foto superior, el primer per l´esquerra) és l´entrenador de porters del Llagostera i, a la vegada, director de la delegació catalana de CENAFE. Per si no tingués prou maldecaps ara que té René lesionat, dimecres al matí era a Palafrugell participant a la sessió de treball del primer equip quan tot es va precipitar. «Em van trucar i em van dir que l´Osama i dos dels seus fills arribarien al vespre a Barcelona abans de seguir el viatge fins a Madrid i Getafe, on viuran.

Vaig comentar a l´Oriol (Alsina) que els hauria d´anar a rebre i que no podria anar a l´entrenament del futbol base per aquest motiu. A través de CENAFE sabíem que aquest refugiat havia sigut entrenador de Primera Divisió a Síria i vam fer els passos pertinents per localitzar-lo i convidar-lo a Espanya per iniciar una nova vida. Ho vam aconseguir gràcies a un periodista d´El Mundo». En clubs com el Barça i el Madrid haurien fet falta un matí de reunions i 25 experts de màrqueting, però al Llagostera tot és més senzill. N´hi va haver prou amb el matrimoni Alsina-Tarragó, que va decidir fer-los un regal. «Nosaltres ja ens vam solidaritzar amb els refugiats entregant a Unicef els 600 euros que vam recaptar del partit de Copa contra l´Albacete i quan en Quico ens va explicar el cas de l´Osama, li vam donar un parell de bufandes i una samarreta perquè els les entregués», detalla la presidenta, que assegura que no esperava l´impacte mediàtic de la imatge que ahir la va fer atendre diversos mitjans de comunicació.

A primera hora de la tarda Martí ja no donava l´abast d´atendre correus, missatges i trucades. Amb l´encàrrec que li havien donat, va anar-se´n cap a Barcelona i al vespre es va plantar a Sants, on va donar les bufandes i la samarreta a Osama Abdul Mohsen i a dos dels seus fills. El tècnic del Llagostera també tenia bones notícies: «la dona i dues criatures més d´Osama Abdul Mohsen que tenia il·localitzables a Turquia s´han trobat i es reuniran amb ells en una setmana». El refugiat sirià viurà en un pis de lloguer pagat per l´Escola d´entrenadors, que es farà càrrec de la família «fins que es pugui valdre per si sola». Les cròniques diuen que Zaid, el fill de 7 anys, només sabia parlar de Cristiano Ronaldo quan va acabar arribant a Madrid. Potser sí. Però el seu primer club aquí sempre serà blaugrana, amb ratlles horitzontals. El Llagostera.