La Fiscalia ha interposat una querella contra l'internacional argentí del FC Barcelona Javier Mascherano, al qual acusa d'eludir el pagament d'1,5 milions d'impostos simulant la cessió dels seus drets d'imatge a empreses instrumentals situades a països amb una fiscalitat favorable. La querella, que investiga un jutjat de Gavà, acusa el futbolista de dos delictes contra la Hisenda pública per no haver inclòs en les seves declaracions de l'IRPF dels exercicis 2011 i 2012 els ingressos recaptats amb l'explotació comercial dels seus drets d'imatge.

El mes de setembre passat, una vegada l'Agència Tributària havia començat a investigar-lo, l'esportista va tornar a Hisenda els 1,5 milions d'euros defraudats, més 200.000 més d'interessos meritats, amb la qual cosa podrà beneficiar-se d'una rebaixa de pena en cas de condemna.

En el seu escrit, la Fiscalia de Delictes Econòmics sosté que, en els exercicis del 2011 i 2012, Mascherano va ocultar al fisc la seva participació en les societats que ostentaven els seus drets d'imatge i, d'aquesta forma, va eludir el pagament d'impostos pels beneficis obtinguts amb aquests. Segons el fiscal, «amb la finalitat de burlar aquesta obligada tributació», el futbolista va desenvolupar una estratègia consistent en «dues conductes diferenciades en la seva execució però comunes en el seu propòsit»: no declarar les rendes obtingudes de la marca Nike a través d'una societat domiciliada als Estats Units i simular la cessió dels seus drets d'imatge a una societat purament instrumental radicada a Madeira (Portugal) que «presenta un règim fiscal especialment favorable», amb tipus de gravamen a l'impost de societats molt inferiors als generals, especialment per a les empreses constituïdes abans de gener de 2001.

Mitjançant aquesta «estratègia d'ocultació», sosté la Fiscalia, el futbolista va defraudar a l'IRPF un total de 587.822 euros en l'exercici del 2011 i de 968.907 euros el 2012. La querella relata que l'internacional argentí va signar el 2010 amb el FC Barcelona i la societat Media Base Sports diversos contractes pels quals cedia els seus drets d'imatge, cosa que li va reportar uns beneficis nets d'1,8 milions d'euros entre els anys 2011 i 2012. Tot i això, segons la Fiscalia, mitjançant un entramat societari «amb formes i seus jurídiques elegides amb extremada precisió», el futbolista evitava tributar per les rendes satisfetes per les empreses contractants en cap jurisdicció.

D'aquesta forma, segons la querella, el futbolista obviava el compliment de les seves obligacions tributàries «i, a més, s'aconseguia la total opacitat de la titularitat del benefici últim dels ingressos generats davant de la Hisenda pública espanyola». El sistema utilitzat pel futbolista per eludir suposadament la tributació és similar al que ha comportat la imputació del seu company de club i selecció Leo Messi, a qui la justícia acusa també d'evadir el pagament d'impostos.