Sue Bird, medalla d'or olímpica en els tres últims Jocs i referència a la WNBA des de fa més d'una dècada; Candace Parker, durant anys considerada la millor jugadora del món; Britney Griner, que ha revolucionat el bàsquet femení amb la seva facilitat per a les esmaixades; Elena delle Donne, Angel McCoughtry, Stefanie Dolson, Danielle Robinson, Breanna Stewart, Courtney Vanderslott... Algunes de les millors jugadores del món aterren dijous a Platja d'Aro on la selecció nord-americana fa la primera parada d'una gira europea de preparació pensant ja en els Jocs Olímpics de l'estiu vinent a Rio, on buscaran el seu sisè or consecutiu.

El pas de les nord-americanes per la Costa Brava tindrà, amb seguretat, el seu punt àlgid diumenge a la tarda amb la disputa d'un partit amistós a Fontajau entre la selecció USA i l'Spar Citylift Girona. Les dues parts estaven ahir acabant de tancar els detalls contractuals del duel que es jugaria a tres quarts de set de la tarda, amb les càmeres d'Esport 3 en directe.

La presència de la selecció nord-americana a Platja d'Aro és la prova que, de la mà de l'excap de premsa de l'Akasvayu, Joan Danés, la població baixempordanesa s'està convertint en una referència per a les estades de pretemporada d'equips de bàsquet d'elit. El que és segurament el club femení més potent del bàsquet europeu, l'Ekaterimburg rus, hi ha fet les seves concentracions de pretemporada en els últims estius i equips ACB com el Joventut i Saragossa o la selecció espanyola sub-20, aquesta amb torneig internacional inclòs, també han passat pel pavelló de Platja d'Aro. Ara, un any després de proclamar-se novament campiones del món a Turquia i pensant ja en els Jocs Olímpics de l'estiu vinent, la selecció nord-americana aprofita el final de la WNBA, només queda disputar-se la final, fa ara una gira europea de preparació que començarà per Platja d'Aro i seguirà a Itàlia i la República Txeca.

Des de la federació nord-americana es va preguntar a l'espanyola per possibles localitzacions d'una concentració a l'estat i la FEB els hi va plantejar les opcions de Madrid, Salamanca, Canàries i Platja d'Aro on Joan Danés havia organitzat per la Federació Espanyola una estada de la selecció sub-20. Les nord-americanes van escollir la localitat de la Costa Brava que, algunes, com per exemple, Candace Parker o l'aquest cop absent Diana Taurasi coneixen perquè hi han estat amb l'Ekaterimburg (el seu equip en el bàsquet europeu als hiverns). Avui mateix començaran a arribar a Platja d'Aro els primers membres de l'expedició nord-americana, formada per unes trenta persones, i dijous serà el torn de les jugadores entrenades per Geno Auriema, que s'allotjaran a Cala del Pi i s'entrenaran els matins al pavelló municipal.

La relació de jugadores que Auriema portarà a Platja d'Aro ha estat pendent fins a darrera hora del que passava a la WNBA. I, per exemple, la mateixa Britney Griner va entrar a la convocatòria diumenge a la nit després que la pivot, companya de la gironina Marta Xargay a Phoenix, perdés amb les Mercury la final de la Conferència Oest de la WNBA. Les úniques absències seran les jugadores dels dos ?equips finalistes (Maya Moore i Simone Augustus... entre d'altres)?i la veterana Diana Taurasi, a qui l'Ekaterimburg ha pagat aquest estiu perquè descansi i no jugui ni a la WNBA ni amb la selecció USA. En canvi, a Girona, el combinat nord-americà comptarà amb referents clàssics com Sue Bird i Candace Parker, grans estrelles del moment com Delle Donne i Griner o la jove Breanna Stewart que ha liderat la Universitat de Connecticut a guanyar la NCAA i que es perfila com la pròxima número 1 del draft i un referent del bàsquet femení a curt termini.