L'exdirectiu blaugrana Toni Freixa, que aquest estiu es va postular a la presidència del FC Barcelona en les eleccions que va guanyar Josep María Bartomeu, va emplaçar el club a inscriure un jugador en la fitxa que deixarà vacant el lesionat Rafinha Alcántara, perquè «el reglament de la Federació Espanyola és claríssim».

El jugador barcelonista estarà de baixa uns sis mesos per una greu lesió de genoll, després d'una entrada per darrere que va rebre dimecres en el partit Roma-Barça (1-1), i el club català entén que no pot canviar la fitxa perquè encara està en vigor la sanció d'un any a causa del càstig que li va aplicar la FIFA. De fet, el Barcelona ja va fer una consulta a l'organisme per si podia substituir algun jugador en cas de greu lesió, i va rebre una negativa.

En canvi, l'excandidat a la presidència del Barcelona sosté que el club podria inscriure Arda Turan o Aleix Vidal, jugadors que té fitxats però que no pot utilitzar fins al gener, emparant-se «en l'article 124.3 del Reglament de la Federació Espanya, perquè està claríssim», va assenyalar ahir en una sèrie de missatges al seu compte personal de Twitter. «El reglament de la RFEF està claríssim i aquí la FIFA no té cap competència. En aquest cas seria la RFEF la que concediria la llicència al nou jugador o la denegaria. Si la denega, es pot recórrer, però MAI a la FIFA», assenyalava en els seus dos missatges, emfatitzant en majúscules l'adverbi.

D'aquesta forma, el que també fou secretari de la junta durant el mandat de Sandro Rosell empeny els actuals mandataris del Barcelona a actuar. «No hi ha cap motiu per no iniciar els tràmits. No s'ha de consultar res. S'han de tenir les idees clares i actuar. L'equip ho necessita», va afegir Freixa.

L'article 124 de reglament general de la RFEF, sobre períodes de sol·licitud de les llicències, assenyala el següent en el seu apartat 3: «També podrà autoritzar-se excepcionalment l'expedició de llicència fora dels períodes reglamentaris quan un futbolista de la plantilla causi baixa per malaltia o lesió que porti associat un període d'inactivitat per temps superior a cinc mesos, això sempre que la inscripció del futbolista substitut no requereixi l'expedició de Certificat de transferència internacional».

«La concurrència de tal circumstància de malaltia o lesió, així com el propòsit del club de sol·licitar la baixa federativa d'acord amb la mateixa, haurà de ser notificada, de forma fefaent, al futbolista afectat amb, almenys, deu dies d'antelació a la data de sol·licitud de la citada baixa federativa, a fi que pugui efectuar, si així ho desitja, les al·legacions que consideri oportunes», va afegir.

En la documentació que hauria de tramitar el Barcelona s'hauria d'acreditar «que la lesió s'hagi produït un cop tancat el període d'inscripció corresponent».

«La competència per atorgar l'autorització correspondrà a la RFEF o, en el seu cas, a la Lliga Nacional de Futbol Professional, a sol·licitud del club interessat, previ expedient en el qual s'acrediti el fet a través de certificació expedida per un tribunal mèdic integrat, almenys, per dos facultatius de la Mutualitat de Previsió Social de Futbolistes Espanyols, continua el punt del reglament.

No és la primera vegada que Toni Freixa entra en acció per posicionar-se a favor del club, després d'haver finalitzat les eleccions, ja que fa unes quantes setmanes va lliurar al president del club una carta d'intenció de l'empresa Tasweek Real Estate Development and Màrqueting per patrocinar la samarreta del club les pròximes tres temporades, a 60 milions d'euros cadascun.