El món del bàsquet en general i de la NBA en particular es va despertar ahir amb la trista notícia de la mort, als 60 anys, de l´expivot dels Houston Rockets i dels Sixers de Filadèlfia, Moses Malone, un dels grans de tots els temps dins i fora del camp. Malone va ser l´autor de la primera cistella del pavelló de Fontajau el dia de la inauguració del recinte, el 4 de setembre de 1993, tot i que el seu paper en aquella jornada no va ser tan brillant com estava inicialment previst. L´expivot va limitar-se a fer unes esmaixades amb poca convicció entre els aplaudiments del públic, però tot i que estava previst que disputés uns minuts del partit inaugural contra el PAOK amb la samarreta del Valvi, finalment se´n va desdir (només va fer l´escalfament i el salt inicial) segons l´explicació oficial perquè Filadèlfia li ho havia prohibit a última hora.

La mort va sorprendre Malone en la solitud de l'habitació d'un hotel a Norfolk, Virginia, el seu estat natal, havia nascut a la localitat de Petersburg, però el seu llegat el va convertir en un dels immortals al costat de llegendes com Kareem Abdul-Jabbar, Wilt Chamberlain, i Elvin Hayes, a qui va tenir de company a Houston. Malone, guanyador de tres premis de Jugador Més Valuós (MVP), ho va aconseguir tot com a professional, inclòs un anell de campió de la NBA amb els Sixers, quan l'equip de Filadèlfia era a l'elit (1982-1983) i competia amb les dinasties dels Celtics, que tenien Larry Bird, i els Lakers, a Magic Johnson i Abdul-Jabbar.

Moses Malone va liderar un grup de jugadors de la NBA convidats expressament per posar color a la inauguració de Fontajau aquell 4 de setembre de 1993. Al seu costat també hi eren Hardaway, Mourning, Christie, Weatherspoon, Miller i Miner. Van arribar a l´aeroport de Girona en dos jets privats procedents de Saragossa i posteriorment es van traslladar a Fontajau. Allà s´hi van poder captar imatges sorprenents i curioses com una en què l´aleshores alcalde, Joaquim Nadal, al costat del vicepresident del Govern central Narcís Serra, observaven l´alçada (2,08) del pivot nord-americà una mica acomplexats. Nadal va fer famosa aquell dia la frase «Fa uns anys a Palau em cridaveu Nadal, cabró, volem un pavelló... doncs aquí el teniu!», en referència a les goteres que hi va haver a l´antic equipament en un partit contra el Joventut emès per televisió que van fer palesa la necessitat de construir el pavelló nou.

Membre del saló de la Fama de la NBA des de 2001, Malone va ser l´encarregat de fer la primera cistella a Fontajau, una instal·lació que a principis d´aquest mes va celebrar els seus primers 22 anys de vida.