Arribarà un dia, i no sembla que falti gaire, en què el futbol d'elit serà això, un entreteniment per a escollits. L'esport rei continua movent masses als estadis i als bars però la seva presència a les televisions en obert resulta cada vegada més escassa, tant en retransmissions de partits com en els resums posteriors. Aquesta temporada, amb la venda dels drets de la competició a Telefónica, l'únic mitjà que pot oferir amplis reportatges dels partits és TVE, que també es va quedar amb el partit en obert que obliga la llei d'interès general. Aquest duel, que abans solia ser el més destacat de la jornada i s'oferia en prime time, ara no té mai com a protagonistes els grans de Primera i s'ha tornat tan descafeïnat que amb prou feines resulta rendible per a les televisions. Diumenge el Llevant-Celta va fer un pobre 8% a La1, demostrant que el moviment que va fer TVE a última hora de passar de Teledeporte a la primera cadena aquesta retransmissió no va tenir efectes.

La situació a la Lliga Adelante encara és pitjor perquè en obert no hi ha ni les engrunes: tots els partits són en exclusiva per Movistar+. Qui vulgui veure el Girona i el Llagostera ha de pagar després d'anys i panys amb un únic duel en tancat a la categoria (el dels diumenges al matí a C+) i la resta, de franc per les televisions autonòmiques i, en els darrers anys, fins i tot per La Sexta, Teledeporte i el mateix web de la LFP. Aquest nou escenari no ?desagrada als clubs: reben més ingressos de les televisions i es restringeix la gratuïtat del producte a la televisió, fet que pot afavorir que els estadis també registrin més bones entrades. El curs passat, llevat dels duels que va triar Canal+ sobretot al tram final, la gran majoria de partits del Girona a casa -i molts del Llagostera- es van veure en obert. La televisió canària és una altre de les damnificades i amb prou feines pot cobrir els duels del Las Palmas i del Tenerife. «Senzillament no parlen, no agafen el telèfon», diu Jesús Alberto Rodríguez, el seu cap d'Esports, quan se li demana si estan tractant d'obtenir resums més amplis dels partits.

De futbol, per tant, n'hi ha més que mai a la televisió. Ara bé, seguir els partits des del sofà de casa ja no surt de franc i, pel cap baix, un abonament a les cadenes de pagament s'aconsegueix a partir d'uns 6 euros al mes, que cal sumar a altres aspectes relacionats amb la telefonia que s'han de contractar amb els diferents operadors a l'hora de subscriure's. El nou escenari televisiu també ha afectat els resums dels partits i programes com Hat trick de Televisió de Catalunya. TV3 fa temps que es va quedar sense partit en obert però mantenia l'exclusivitat de poder oferir imatges pocs segons després que acabés cada partit del Barça, l'Espanyol i la resta d'integrants de la Lliga. Aquest any només pot gravar resums d'un minut i mig de durada, amb la qual cosa els seus informatius i els seus programes futbolers es veuen molt més condicionats i han de reiventar-se oferint tertúlies, debats, rodes de premsa o entrevistes als aficionats fora dels estadis. A TV3 encara no perden l'esperança de poder millorar una mica l'actual situació. Fonts del departament de premsa explicaven ahir que hi ha contactes amb Movistar-Telefónica per poder disposar de més maniobrabilitat.

Mediaset, en canvi, ha optat per una via menys diplomàtica i ha decretat la guerra a la Lliga. Durant el cap de setmana passat no va poder entrar a cap estadi perquè s'ha negat a firmar un compromís que ?exigeix la patronal pel qual els resums no poden superar el minut i mig de durada. Així, Telecinco i Cuatro no han tingut cap imatge i han denunciat la situació en tots els seus informatius. La Lliga permet que les cadenes sense drets pu?guin entrar als camps si accepten el pacte de no emetre més de 90 segons de cada partit. És, per tant, la patronal la que dóna les directius ?finals més enllà de Telefònica, que té els drets de totes les transmissions.

De la Lliga de Campions aquesta temporada se'n podrà seguir en obert un partit els dimarts per TV3 i Antena 3. La resta aniran per Bein Sports, el nou canal de Mediapro un cop extingit GolT i que ara mateix no forma part de l'oferta de la plataforma de pagament més gran d'Espanya, Movistar+, per les altes exigències de Roures.