Usain Bolt segueix essent el rei de la velocitat i, ahir, ho va tornar a demostrar en penjar-se la medalla d'or en la prova dels 100 metres ?llisos del Campionat del Món que se celebra a Pequín amb una marca de 9,79. Bolt, que havia aixecat molts dubtes durant tota la temporada i que amb prou feines havia competit en l'anterior, ?arribava a la final amb un cert desavantatge moral sobre el seu principal ?rival, el nord-americà Justin ?Gatlin, l'home més ràpid de l'any i el més veloç en les qualificatòries que els havien dut a la final. A més, el jamaicà havia donat un ensurt, dels grossos, en la seva semifinal, la primera de la tarda xinesa, quan, en la segona gambada col·locava malament el peu i gairebé cau.

Però el rei es va saber refer d'aquesta ensopegada i es va endur la sèrie més igualada de semifinals, amb un registre de 9,96 segons. Gatlin, per la seva banda, no patia gens per aconseguir el millor temps per entrar a la final, 9,76 segons, imposant-se al seu compatriota Mike Rodgers. Finalment, en la tercera, dues llegendes més de l'hectòmetre de l'última dècada aconseguien sumar-se a la festa de la primera final en què tots els atletes s'havien classificat amb un temps per sota dels deu segons.

Després que l'organització fes que els atletes s'esperessin el que va semblar una eternitat, amb un estrambòtic concert de piano electrònic de 9,58 segons commemorant el rècord del món de Bolt, va donar-se la sortida de la cursa de l'any. Gatlin contra Bolt, Bolt contra Gatlin. El rei contra l'etern aspirant, qui, ni fent trampes (Gatlin ha estat suspès dues vegades per consum de substàncies dopants), ha aconseguit recuperar el tron de rei de la velocitat que Bolt ocupa i que el nord-americà va conquerir el 2005, en el Campionat del Món d'Hèlsinki.

En els menys de deu segons que va durar la cursa als dos rivals els va costar destacar-se. La sortida de Gatlin va ser més ràpida que la del jamaicà, però el poder de gambada de Bolt va ser suficient per poder recuperar la poca distància perduda i, a meitat de cursa, posar-se a l'alçada del nord-americà i sobrepassar-lo, per una dècima, just a la línia d'arribada, aturant el cronòmetre a 9,79.

El proper objectiu per al rei de la velocitat és la cursa dels 200 metres llisos, en la qual també en té el títol. Les primeres tandes qualificatòries es disputaran demà al matí, mentre que el dimecres a la tarda disputaran la semifinal i el dijous es disputarà la final.

Bolt, en acabar la final, va confirmar que "es pot dir que a la cursa he estat fora de to. Puc córrer més ràpid". A més va confirmar que havia tornat a tenir una mala sortida, tot i que va insistir que "he arribat a la final relaxat i sense estrès". També va explicar que, després de l'ensopegada a la sortida de la semifinal, tanda que va aconseguir salvar pels pèls, va anar a veure el seu entrenador. "M'ha dit que em preocupava massa, i té raó, perquè sé exactament què s'ha de fer, i aquesta recepta de confiança funcionarà també en els 200 metres, que, a més, és la meva prova preferida", comentava després de penjar-se la seva novena medalla d'or en un Campionat del Món d'Atletisme.

A l'estrella jamaicana no li manca ambició, ja que va comentar que el seu objectiu és "seguir essent el número u fins que em retiri", a més "aquesta victòria significa molt per a mi" ja que s'està recuperant d'una lesió que l'ha tingut molts mesos arraconat de les pistes.

El segon classificat, Justin Gatlin, va comentar en la roda de premsa posterior a la cursa que "en els darrers cinc metres he ensopegat una mica i he perdut el meu ritme". "És obvi que tots volem sortir i guanyar, però he vingut i m'ha guanyat a la mateixa línia d'arribada un gran", va dir Gatlin en referència a Bolt. El nord-americà, a més, creu que "encara em queden més curses bones".

El jamaicà, amb aquesta nova medalla d'or, es converteix en l'atleta amb més medalles aconseguides en els Mundials i en qui en té més d'or. Bolt suma un total d'11 medalles en un Campionat del Món, nou d'elles d'or, superant d'aquesta manera tot un mite de la velocitat, el nord-americà Carl ?Lewis, el Fill del Vent, que en té vuit d'or i deu en total. Usain Bolt pot augmentar aquesta xifra i ?portar-la a uns registres increïbles, ja que en aquesta edició dels Mundials encara li manca participar en els 200 metres llisos i en la cursa de relleus de 4x100, amb Jamaica, ?també dominadors de l'especialitat des de l'arribada de l'atleta.

Finals de pes i martell

La final dels 100 metres llisos no va ser l'única de la jornada, ja que també es van disputar les dels llançaments de pes i de martell masculins, a més de l'última jornada de l'heptatló. En pes la victòria va ser per al nord-americà Joe Kovacs (21,93 m.), mentre que Borja Vives va quedar fora de la final amb un llançament de 19,21 metres.

En la final de llançament de martell, el polonès Pawel Fajdek va aconseguir emportar-se l'or amb una marca de 80,88 metres, essent l'únic dels participants que va superar els 80 metres. En segona posició va quedar l'atleta de Tadjiquistan Dilshod Nazarov, amb una marca de 78,55 metres, la mateixa que el tercer classificat, el polonès Wojciech Nowicki, que en fer un llançament nul es va haver de conformar amb el bronze.

En les proves combinades, la guanyadora va ser la britànica Jessica Ennis-Hill, amb 6669 punts, la seva millor marca de l'any.