Després de dues desil·lusions, a la tercera ha anat la vençuda per al Barça, que per fi va guanyar ahir l'Athletic per encetar amb victòria la Lliga. Un gol de Luis Suárez i el cansament acumulat pels locals van ser les claus d'un partit marcat per les lesions de Dani Alves i Sergio Busquets, així com també pel penal fallat per Leo Messi a la primera meitat.

Amb tots dos equips plens de baixes, la cita va començar com el de fa nou dies, amb el Barça més preocupat per mantenir la possessió que no pas per superar la coordinada i intensa pressió dels locals, l'ingredient que ha permès a l'Athletic guanyar als blaugrana la Supercopa d'Espanya. Sense clares ocasions, els primers 20 minuts van ser protagonitzats per Dani Alves, que va marxar lesionat, i per l'àrbitre Del Cerro Grande, que no va veure una clara mà d'Elustondo dins l'àrea.

Potser afligit per l'error, el col·legiat sí que va assenyalar penal en una jugada més dubtosa en la qual el mateix jugador de l'Athletic va semblar que feia caure Luis Suárez a l'interior de la gran. En el llançament des dels onze metres, Iraizoz es va imposar a Messi amb una esplèndida estirada al seu pal dret.

Una altra bona aturada del mateix Iraizoz a centrada xut de Luis Suárez, en una jugada de Sergi Roberto per la dreta, i un xut alt d'Iniesta van completar el bagatge ofensiu visitant abans del descans; el local es va resumir en una rematada de cap d'Aduriz, a centre de Beñat, en una acció d'estratègia.

Una combinació perfecta Rakitic-Alba-Suárez va canviar el partit a poc de començar la segona meitat, al minut 54. El croat va realitzar un d'aquests canvis de joc a llarga distància que acostuma a la incursió pel seu carril del lateral i l'uruguaià, sorprenentment sol dins l'àrea petita, va rubricar amb una incontestable voleia la bona jugada dels seus companys (0-1).

Sis minuts després, Sergi Roberto, actiu per la seva banda, a punt va estar de sentenciar el matx, però el seu bon xut, després bona jugada entre Rafinha i Messi, es va estavellar al travesser.

Quan tot semblava de cares per al Barça, la greu lesió de Busquets (Luis Enrique el va rellevar per Marc Bartra tot i que el gironí Gerard Gumbau també era a la banqueta) va reactivar l'Athletic, que mai va llançar la tovallola i que va buscar el gol fins al final. Amb pilotes buscant Aduriz va gaudir de dos trets amb opcions de trobar porteria que Susaeta i Ibai no van poder dirigir bé. Més clar va ser el d'Ibai, ja dins de l'àrea i donant pas a l'últim quart d'hora de partit.

En aquest esprint final, més empenta que claredat en l'Athletic, que no va generar gairebé ocasions en tot el partit, i un eslàlom de Messi marca de la casa que no va finalitzar amb èxit i que va suposar de les poques aparicions a la seva altura de l'astre argentí en els tres partits que ha mesurat els dos equips. Tres xocs en els quals s'han donat tots els marcadors possibles i, per això, ahir tocava guanyar al Barça.