Diumenge, a 1/4 de 4 de la tarda, hora catalana, la 15a edició dels Mundials d'atletisme viurà el seu moment àlgid. Una gran batalla entre jamaicans i nord-americans que en menys de 10 segons resoldrà la tensió i proclamarà el nou rei de la velocitat mundial en la carrera de 100 metres.

A Justin Gatlin li pertanyen les quatre millors marques de l'any en 100 metres, començant per la de 9,74 de Doha, fins avui el seu rècord personal. Bolt, que va complir ahir 29 anys, va a Pequín amb un registre més modest, 9,87, que li atorga el sisè lloc a la llista, una posició honrosa per a qualsevol que no sigui el bòlid jamaicà. Bolt assegura que està en forma i ningú s'atreveix a posar-ho en dubte, tot i que les seves dificultats per baixar dels 9,80, com ja ha fet quatre vegades aquest any el seu principal adversari, són cada vegada més evidents.

Avui dissabte, jornada inaugural dels campionats, es produirà la primera presa de contacte dels velocistes a l'estadi olímpic, en la primera ronda de 100 metres. Els gestos d'Usain Bolt seran un primer indici del seu veritable estat de forma. «Estic al màxim, he corregut bé i la sortida ha començat a funcionar a temps», assegura el corredor jamaicà. La primera jornada posarà en acció els més ràpids, però també els més resistents.

La primera medalla d'or, si no hi ha una sorpresa espaterrant, serà africana, en la marató. Serà a primera hora de la tarda que els millors atletes hauran arribat a la meta dins de l'estadi després d'haver recorregut el centre de Pequín. Des que a Sevilla, l'any 1999, l'espanyol Abel Antón va revalidar el seu títol, totes les medalles d'or de la marató en categoria masculina han estat per a atletes africans. Kenya, amb el plusmarquista mundial Dennis Kimetto al capdavant d'un poderós equip, serà el destí més probable del primer títol.

El rei del fons també compareixerà a la pista per afrontar el primer dels seus reptes, la final de 10.000 metres. El britànic Mo Farah es proposa a Pequín repetir el doblet de 5.000 i 10.000 metres que ja va obtenir successivament en els Jocs de Londres 2012, en els Mundials de Moscou 2013 i en els Europeus de Zuric 2014.

Els campionats del món oferiran a l'aficionat un pom de grans duels entre els quals sobresurt el de 100 metres entre Bolt i Gatlin, que va complir els seus quatre anys de condemna per dopatge i ara busca la redempció. El jamaicà espera repetir el doblet aconseguit fa dos anys a Moscou i Gatlin vol confirmar el seu gran estat de forma.