Treinta-un anys després del seu últim títol, l'Athletic Club ha conquerit la segona Supercopa d'Espanya de la seva història en fer valer al Camp Nou el 4-0 de l'anada, davant un Barcelona que mai ha donat la impressió de poder remuntar i que , al final, ni tan sols ha estat capaç de derrotar-al seu estadi (1-1).

La solvència tàctica i el desplegament físic que el conjunt bilbaí ha exhibit durant tot el xoc ha resultat determinant, més fins i tot que l'expulsió de Piqué, quan encara quedaven per disputar-35 minuts de partit.

Potser el signe de la final podria haver canviat si, als sis minuts, el travesser no hagués escopit una rematada del mateix Piqué a la sortida d'un córner.

Aquesta ha estat la millor ocasió del Barça fins que, a falta de dos minuts per acabar la primera meitat, Rakitic ha penjat una pilota a l'àrea, Luis Suárez l'ha baixada amb el pit per a Messi i aquest ha afusellat Iraizoz per fer l'1-0.

Entre una jugada i una altra, l'equip de Luis Enrique ha estat el clar dominador del partit, amb un Iniesta molt inspirat al comandament de les operacions.

No obstant això, als locals, acompanyats avui per un Camp Nou enrarit i ple de turistes, els hi ha faltat puch i precisió en els metres finals. Luis Suárez i Pedro, ansiosos per resoldre a l'espai, incorrien constantment en fores de joc i Messi semblava incapaç de lliurar-se de la gàbia d'or dissenyada aquesta nit per Ernesto Valverde.

Perquè on no arribava Balenciaga, ho feien Susaeta o Beñat, sempre disposats a ajudar al seu company perquè l'astre argentí, avui molt gris, no trobava espais on combinar.

L'Athletic, molt ben col·locat sobre el terreny de joc des del xiulet inicial, amb la defensa avançada i les línies molt juntes, pressionava solidari al seu rival, molt amunt, com en l'anada de San Mamés, i ha tingut sempre el partit sota control .

Aquest cop no ha trobat, però, tantes facilitats en la defensa blaugrana, per més que intentava buscar l'esquena dels centrals perquè Aduriz cacés alguna pilota que deixés sentenciada la final.

Eraso ha tingut l'única ocasió visitant en tota la primera meitat, i aquesta ha vingut propiciada d'una incomprensible pèrdua de pilota de Pedro en el minut 38. El migcampista de l'Athletic s'ha quedat sol davant de Bravo i ha disparat contra l'exterior de la xarxa en lloc de cedir l'esfèrica a Adúriz perquè el '9' matalasser marqués a plaer.

Després arribaria el gol de Messi i una tangana entre el porter de l'Athletic, Rakitic i Pedro, els qui intentaven recollir ràpid la pilota del fons de la xarxa per anar a buscar el segon.

Velasco Carballo ha optat per no allargar més el primer acte i ha assenyalat el camí als vestidors. Però la tensió entre els dos equips ha anat en augment després de la represa.

Ha sortit el Barça disposat a arriscar més i l'Athletic ho ha intentat aprofitar. Susaeta ha colpejat fluix a les mans de Bravo després d'una passada d'Aduriz i el mateix Aduriz ha xutat als peus del meta xilè en la jugada següent.

Piqué, encès, sha anat a recriminar a l'assistent que no assenyalés fora de joc del punta visitant en aquesta jugada, i Velasco Carballo ha expulsat al central blaugrana.

Quedaven 35 minuts de partit per disputar-se i el Barcelona s'ha quedat amb deu. Però ha estat llavors quan els locals, amb la final pràcticament perduda s'han deixat anar.

Pere, Rakitic i Suárez han tingut tres ocasions gairebé consecutives, però la pilota no ha entrat. I l'Athletic ha tornat a refer-se per no patir més a la recta final del partit.

Luis Enrique ha tret als joves Sandro i Munir per Pedro i Rakitic, en una acció desesperada, però a falta d'un quart d'hora per al final, Aduriz, l'home de la final, enterraria definitivament al Barça.

Una pilota penjada sense cap perill des del centre del camp blanc- ha acabat amb un mal rebuig de Mathieu i Aduriz ha necessitat dos intents per batre Bravo. L'enèsim error individual dels jugadors del Barcelona a la final resumia a la perfecció el que ha estat per a ells aquesta Supercopa.

- Fitxa tècnica:

1 - Barcelona: Bravo; Dani Alves, Piqué, Mascherano, Mathieu, Sergio Busquets, Rakitic (Sandro, min.68), Iniesta, Messi, Luis Suárez i Pedro (Munir, min.68).

1 - Athletic Club: Iraizoz; Volta, Etxeita (Elustondo, min. 67), Laporte, Balenziaga, Gurpegui, Beñat (Mikel Rico, min.83), Eraso, De Marcos, Susaeta i Aduriz (Kike Sola, min.80).

Gols: 1-0: Messi, min.43. 1-1: Aduriz, min.74.

Àrbitre: Velasco Carballo (Comitè madrileny). Ha mostrat targeta groga a Volta (min.30), Eraso (min.41), Pedro (min.45), Aduriz (min.59), Beñat (min.59) i Balenziaga (min.60) i ha expulsat amb vermella directa Piqué (min.56) i Kike Sola (min.86).

Incidències: Partit de tornada de la Supercopa d'Espanya disputat al Camp Nou davant 88.834 espectadors.