El Gran Premi bwin d'República Txeca ha suposat un punt d'inflexió en la temporada 2015. Si Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP) s'havia mantingut líder de la classificació provisional des de la seva victòria a la ronda inaugural a Qatar, onze carreres després del començament de temporada Jorge Lorenzo (Movistar Yamaha MotoGP) li succeeix a la primera plaça provisional empatat a punts després de la seva cinquena victòria, per les tres del seu company d'equip italià i principal rival en la lluita pel títol.

Lorenzo era protagonista a República Txeca d'un magistral cap de setmana, en què s'imposava en els entrenaments de divendres, aconseguia la pole position polvoritzant el rècord del circuit. Durant l'entrenament matinal de diumenge tornava a rodar en temps espectaculars ia la sortida de carrera prenia la davantera per no tornar a ser avançat i fer-se amb la cinquena victòria de l'any amb un avantatge que no deixava opcions a cap dels seus rivals: «Realment , és una victòria molt important. Ho sabia abans de començar a córrer, així que tenia una mica de pressió. Per dins pensava que era l'ocasió perfecta per guanyar la cursa i retallar més punts a Rossi. Márquez segueix sent un dels favorits per guanyar el títol, però després d'aquesta cursa crec que ho tindrà una mica més complicat. Amb Rossi comencem de zero un nou campionat ».

L'espanyol arriba al lideratge després de guanyar a Jerez, Le Mans, Mugello, Montmeló i Brno, sumant un total de 211 punts malgrat un començament de temporada certament per sota del seu nivell habitual: «Márquez m'ha seguit durant cinc o sis voltes però quan tenia menys gasolina he pogut anar cada vegada més ràpid. Aquí ha estat la clau de la cursa, ja que he millorat dècima a dècima mentre que Márquez ha baixat el seu ritme », finalitzava el guanyador a República Txeca.

Marc Márquez (Repsol Honda Team) havia de conformar a Brno amb una segona plaça que li posa més costa amunt encara la temporada. Els que havien somiat amb una de les miraculoses recuperacions del campió en títol aquest any rebien aquesta tarda un dur cop. El pilot d'Honda emprava una goma més dura que Lorenzo pensant en el final de carrera, una situació que ni tan sols arribava a donar-se després de la fabulosa escapada de Lorenzo: «Avui sabia que seria difícil guanyar, però el meu objectiu era estar davant de Valentino i ho he aconseguit. Al principi vaig intentar seguir a Jordi i durant les primeres voltes m'ha estat possible. Però després he començat a quedar-me sense pneumàtic i he començat a tenir problemes d'adherència i rebots al tren posterior. L'avantatge amb Valentino era ja suficient, així que m'he oblidat de Jorge i intentat mantenir l'avantatge que tenia ».

Márquez és tercer a la classificació amb 159 punts, 52 per darrere dels seus dos rivals de Yamaha. Després de les recuperacions de Sachsenring i Indianapolis, el seu somni de retenir el títol comença a allunyar-se perillosament, encara que tot pot succeir encara.

El pilot més decebut després de la carrera a Brno era sense Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP). El lideratge que mantenia des de la primera carrera de l'any a Qatar havia fet somiar als seus incondicionals, i al mateix pilot, amb el seu desè títol mundial. Ara aquest somni es va complicant, encara que en teoria les seves possibilitats continuen intactes amb set carreres encara per disputar: «Vaig triar el millor pneumàtic per a mi. Desafortunadament, la meva sortida no ha estat bona, he perdut una mica de temps en les primeres voltes i el meu ritme no era bo. Jordi i Marc eren més ràpids que jo ia més tenia alguns problemes pilotant la moto. Vaig intentar tirar però no ha estat suficient ».

Andrea Iannone (Ducati Team) aconseguia la quarta plaça després d'haver intentat anar-se'n al començament de carrera amb Rossi. L'estrena de la nova versió de la Desmosedici GP15 aquest cap de setmana a Brno li acostava inicialment als millors, però després del que s'ha vist en cursa, sembla que tant els pilots d'Honda i Yamaha, així com les pròpies fàbriques japoneses, segueixen lluny del seu abast.

A més distància del cap de carrera Dani Pedrosa (Repsol Honda Team) culminava amb una esforçada carrera un cap de setmana ple de dificultats per la seva primerenca caiguda de divendres, en què es danyava el turmell esquerre.

La seva novena plaça en graella tampoc l'ajudava massa el diumenge, però després d'una sortida amb alguns problemes, el de Castellar del Vallès aconseguia donar compte de Dovizioso i fer-se amb la cinquena plaça final: «No he fet una sortida perfecta, però Hernández em ha tocat i he hagut d'aixecar la moto », explicava el nombre 26.« He perdut molt aquí, i hagut de remuntar. El meu ritme no ha estat com en el warm up. Les sensacions amb la moto no eren tan bones, i m'ho he pres amb calma. M'ha costat bastant recuperar ».

«Al final he pogut rodar més ràpid que Vale i les Ducati. Quan he arribat a elles m'ha costat molt avançar perquè corrien molt. He estat tres o quatre voltes darrere de Dovi per poder passar-lo, però he perdut temps per agafar després Iannone. El cap de setmana ha estat difícil, però hem lluitat al màxim », finalitzava l'espanyol.

En una carrera en què les motos de fàbrica de Yamaha, Honda i Ducati ocupaven les sis primeres posicions, Bradley Smith (Monster Energy Yamaha Tech 3) era el millor pilot d'equip satèl·lit, però s'havia de conformar amb la setena posició.

Després el britànic els germans Espargaró, Pol i Aleix, acabaven per aquest ordre la cursa. Aleix ha experimentats certes dificultats des del seu encoratjador començament de temporada sobre la Suzuki GSX-RR, sent superat en la classificació del campionat pel seu company d'equip. La carrera a Brno continuava amb la mateixa tendència: «He sortit malament i era molt difícil avançar a les Ducati de Pramac. Almenys hem aconseguit punts », declarava Aleix amb un cert to de decpción.

El seu company d'equip, el debutant Maverick Viñales, havia aconseguit puntuar en les deu primeres carreres de l'any, encara que a Brno quedava fora per caiguda: «Al final, quan vas per sobre de les possibilitats de la teva moto, això pot passar. Estem més a prop que mai, ja tenia ganes de sortir amb els més ràpids. Cal arriscar, he intentat retallar en les frenades tot el que perdíem en les rectes, però al final he caigut ».

Entre els pilots de la categoria Open, Héctor Barberá havia de conformar amb la setzena plaça, fora dels punts i superat pel seu principal rival en la categoria Open, el francès Loris Baz, quinzè: «Aquest resultat és una gran recompensa per al equip », confessava el francès. «L'estiu ha estat complicat. La cursa ha estat dura i l'electrònica Open no ens permet més reglatges. Al final he pogut avançar a Héctor i estic més content encara perquè acaben de donar-nos la notícia que el nostre equip serà capaç d'acabar la temporada com estava inicialment planificat ».

Entre la resta dels pilots espanyols, Álvaro Bautista (Aprilia Racing Team Gresini) acabava tretzè per davant del seu nou company d'equip, l'alemany Stefan Bradl: «Estic content perquè m'he sentit més còmode amb la moto», assegurava l'espanyol.

Com avançava Lorenzo en les seves declaracions, a partir d'ara comença un nou campionat a set curses entre Lorenzo i Rossi, però en el qual Márquez encara té força a dir.

La propera cita de la temporada tindrà lloc el 30 d'agost de Silverstone, un traçat on Lorenzo ha guanyat en diverses ocasions i on els seus dos rivals es trobaran en un escenari que podria resultar tan hostil com ho ha estat aquest cap de setmana la República Txeca.