L’alacantí Rubén Plaza s’ha imposat a la 16ª etapa del Tour de França després de resoldre amb intel·ligència una llarga escapada. El ciclista de l’equip Lampre-Merida ha marcat la diferència a l’alt de Manse i ha resistit davant la intensitat de Peter Sagan per arribar en solitari a la ciutat de Gap. Chris Froome s’ha defensat dels atacs dels seus rivals i continua com a líder de la prova.

El Tour de França ha entrat a l’última setmana de competició amb una etapa complicada al massís central. La jornada entre Bourg de Peag i Gap, de 201 quilòmetres, ha tingut com a gran perill l’ascens al Col de Manse i el posterior descens tècnic fins a la ciutat de Gap. L’inici ha resultat una autèntica bogeria de velocitat. La primera hora de carrera s’ha cobert en 53’6 km/h. Una escapada de 23 ciclistes s’ha consolidat i l’Sky els ha permès agafar més de 20 minuts. L’etapa s’ha separat clarament en dos blocs en la seva part decisiva, la lluita per l’etapa i la batalla per la general.

Els 23 escapats han presentat candidatura al Col de Manse. Peter Sagan (Tinkoff), Daniel Teklehaimanot (MTN), Rubén Plaza (Lampre), Simon Geschke (Giant) i Christophe Riblon (Ag2r) s’han quedat al capdavant. L’espanyol Rubén Plaza ha llançat un fort atac a les rampes més dures del port i ha obert forat. Els perseguidors de Plaza no s’han entès, deixant a Peter Sagan tota la responsabilitat. El ciclista alacantí de 35 anys ha coronat el coll a un minut d’avantatge i ha arriscat en els 12 quilòmetres de descens. Darrere seu, Peter Sagan ha ofert un recital. Amb una velocitat d’escàndol, ha tombat la bicicleta fins a límits inexplorats a la baixada. El duel entre Plaza i Sagan s’ha decantat per l’espanyol, que ha vist complert un somni i ha aconseguit la seva gran victòria com a professional. Peter Sagan segueix sense sort i acaba segon per cinquena vegada al Tour 2015.

El líder Chris Froome ha rebut atacs al Col de Manse. Alberto Contador i Alejandro Valverde han intentat desestabilitzar el control del “maillot” groc. Els dos espanyols ho han provat, però han estat neutralitzats quan ha arribat l’acceleració de Vincenzo Nibali. L’italià s’ha escapat i després de completar un gran descens ha creuat la línia de meta amb uns segons d’avantatge. Tot i una perillosa caiguda de Geraint Thomas (Sky), Chris Froome ha defensat la seva diferència i la general es manté intacta.

Etapa 16

1. PLAZA MOLINA Ruben LAMPRE - MERIDA 04h 30' 10''

2. SAGAN Peter TINKOFF-SAXO + 00' 30''

3. PANTANO GOMEZ Jarlinson IAM CYCLING + 00' 36''

4. GESCHKE Simon TEAM GIANT-ALPECIN + 00' 40''

5. JUNGELS Bob TREK FACTORY RACING + 00' 40''

General

1. FROOME Christopher TEAM SKY 64h 47' 16''

2. QUINTANA ROJAS Nairo Alexander MOVISTAR TEAM + 03' 10''

3. VAN GARDEREN Tejay BMC RACING TEAM + 03' 32''

4. VALVERDE BELMONTE Alejandro MOVISTAR TEAM + 04' 02''

5. CONTADOR Alberto TINKOFF-SAXO + 04' 23''