L'

"Espai Barça", projecte amb el qual es denomina la remodelació del Camp Nou i tot el seu entorn, marcarà el full de ruta de Josep Maria Bartomeu, el nou president del FC Barcelona, per als pròxims sis anys de mandat.

Aquesta reforma urbanística ha estat el punt estrella de la campanya de Bartomeu, un projecte que, al costat del tan esbombat triplet del primer equip de futbol, li ha permès esclafar Joan Laporta en les eleccions a la presidència, amb un 54,63% dels vots emesos ahir pels socis.

Bartomeu sap que, per seguir tenint èxits esportius, necessita un model sostenible que passa per tornar a recuperar l'excel·lència perduda en la formació de jugadors i per potenciar de nou La Masia.

També, que el club ha de reconstruir les seves relacions amb la FIFA, molt deteriorades arran de la sanció de la federació internacional per la contractació de jugadors menors d'edat que impedeix al Barça inscriure jugadors fins al 2016.

I que ell mateix haurà de sobreviure a la imputació per frau fiscal en el traspàs del brasiler Neymar da Silva (la fiscalia demana a Bartomeu 2 anys i 3 mesos de presó) si desitja esgotar el seu mandat.

Però per damunt de tot, el president electe està convençut que el futur del club, la seva salut econòmica, no només dependrà que la pilota entri, sinó de la renovació dels contractes que aporten bona part dels ingressos comercials que genera l'entitat i que l'"Espai Barça" es converteixi en una realitat.

L'actual junta directiva xifra en 600 milions d'euros la inversió per executar aquest macroprojecte urbanístic, que estarà finançat, a parts iguals, pels recursos propis del club, un crèdit sindicat i un patrocinador que posi ?cognom al Camp Nou.

Javier Faus, vicepresident econòmic de la junta sortint que serà substituït en aquesta nova legislatura per Susana Monge, va assenyalar com la situació ideal per emprendre el projecte, un endeutament màxim per part de l'entitat blaugrana de 200 milions d'euros.

A 30 de juny del 2015, el FC Barcelona havia augmentat el seu deute net de 287 milions a 328. El punt de partida de l'"Espai Barça" no serà, per tant, el desitjat.

A més, el projecte genera una sèrie d'incerteses, que s'han incrementat amb el canvi de govern a l'ajuntament de la capital catalana, ara dirigit per Ada Colau, i amb qui caldrà pactar tot el planejament urbanístic, mentre es manté també un permanent diàleg amb els veïns de les Corts.

El que és clar és que Josep Maria Bartomeu no podrà acabar l'"Espai Barça" en un únic mandat. El nou Miniestadi, que s'ubicarà al costat de la Ciutat Esportiva de Sant Joan Despí i costarà uns 20 milions d'euros, trigarà dos anys a construir-se.

I, fins que no estigui construït, no podrà tirar a terra el vell Miniestadi per construir-hi el nou Palau Blaugrana, que costarà un mínim de 90 milions i que no seria inaugurat abans de 2019.

Després, s'hauria d'emprendre una profunda reforma del Camp Nou; una transformació que costaria una xifra propera als 400 milions d'euros i que no posaria el seu punt i final fins la següent legislatura, sempre i quan els terminis fixats s'acabin complint

Una nova àrea esportiva

En qualsevol cas, l'"Espai Barça" és un projecte econòmic i patrimonial a llarg termini. Bartomeu té ara mateix decisions esportives més urgents per prendre i que anunciarà a partir d'avui mateix, quan prendrà possessió del càrrec.

Una d'ella serà designar el nou director esportiu, un càrrec vacant des de la destitució d'Andoni Zubizarreta malgrat els fitxatges, a meitat de temporada, de Carles Rexach i Aried Braida, que seguiran vinculats a la secretaria tècnica.

Tot sembla indicar que l'home elegit per al càrrec serà l'exjugador blaugrana Robert Fernández i que un altre exjugador del Barça, Gerard López, serà l'encarregat de dirigir al filial en la seva lluita per pujar de nou a Segona Divisió A.

Acords de patrocini

Una vegada resoltes aquestes qüestions esportives, tots els esforços de Bartomeu s'hauran de centrar en la negociació dels nous contractes que permetin al FC Barcelona augmentar els seus ingressos comercials.

Ara que els drets de televisió es negocien conjuntament a través de l'LFP, Bartomeu haurà de centrar-se a millorar el contracte amb Nike, que aporta entre 30-35 milions anuals fins al 30 de juny de 2018- i el del patrocini de la samarreta del primer equip de futbol.

El president té tancat un nou acord amb Qatar Investment per uns 60 milions d'euros anuals que pràcticament doblaria el que ingressa ara per publicitar Qatar Arways en l'elàstica blaugrana. Però el rebuig que genera entre la massa social el mecenes qatarià, el va portar a filtrar un patrocinador alternatiu durant la campanya: l'empresa japonesa de venda en línia de béns de consum, Rakuten.

Abans de les eleccions, Josep Maria Bartomeu, també va tancar amb l'empresa turca de pneumàtics Lassa Tyres un acord per patrocinar les seccions per 5 milions d'euros anuals. Però la samarreta d'entrenament del primer equip segueix lliure, i el nou president del Barça està convençut que aquest actiu pot generar al club, com a mínim, 15 milions d'euros més l'any.