Spindrift ha estat el guanyador de la regata costanera del Tour de França a Vela que s’ha disputat avui entre Roses i les illes Medes i que ha obert les etapes de la mediterrànea del prestigiós esdeveniment esportiu. L’equip de François Morvan amb 50 punts s’ha situat davant de Combiwest amb 49 i i Groupama amb 48. La classificació general després de la prova disputada avui a la població de l’Alt Empordà la continua encapçalant Groupama de Frank Cammas amb 488 punts, seguit de Combiwest de Guilmin Frederic amb 472 punts i Spindrift amb 462 punts. Els velers han sortir a mar a les 12 del migdia i han començat a arribar a port a partir de dos quarts de quatre.

El director del Tour, Jean Baptiste Durier, ha destacat les bones condicions climatològiques de la jornada d’avui per navegar amb vent favorable durant tota la regata i amb mar plana. Un vent que a les Illes Medes ha pujat d’intensitat i afavorit el rumb dels velers que no han hagut de fer pràcticament maniobres per arribar a la destinació . Amb puntes de velocitat dels velers d’entre 18 i 20 nusos i d’entre 12 i 14 nusos de vent.

Demà a partir de les 11h es disputaran els recorreguts locals amb les eliminatòries i regates tècniques, que tindràn lloc a prop de la platja de la Perola i que garanteixen l’autèntic espectacle de la vela.

El Tour de França a Vela, la prova nàutica per etapes més important d’Europa, fa escala des d’avui i fins demà a Roses. La població de l’Alt Empordà s’ha posicionat com a punt fix del prestigiós esdeveniment nàutic i acull la competició per cinquena vegada. És l’únic port de l’Estat espanyol amb etapa del TFV i també l’únic punt fora de territori francès. Roses obre les fases mediterrànies que en l’actual edició (la 38) marca l’equador de la regata. La competició va començar a la població atlàntica de Dunkerque el 3 de juliol, i acabarà el 26 de juliol a Niça. Un total de nou ports etapes, les cinc primeres en aigües atlàntiques i quatre més pel Mediterrani. La flota va partir dimecres del port francés de Les Sables d’Olonne, a la regió del País del Loira, per dur a terme el transport de les embarcacions per carretera fins a Roses.

L’edició d’aquest any del Tour compta amb novetats destacades per aconseguir més espectacularitat i apropar-lo al gran públic.

El sector turístic calcula que el pas d’aquesta competició d’alt nivell genera a Roses unes 2.000 estades i un impacte econòmic directe d’uns 300.000 euros, als que se sumen uns 300.000 euros més en impacte indirecte resultat del ressò mediàtic i publicitari.

Aquest matí s’ha fet a la carpa de premsa del Village del Tour de Roses la presentació de la sisena etapa del Tour de França a Vela . L’acte ha comptat amb la presència de l’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, el president de l’Estació Nàutica Roses-Cap de Creus, Miquel Gotanegra, el president del GEN Roses, Josep Maria Isern, el director del Tour, Jean Baptiste Durier i alguns del participants en el Tour. L’alcaldessa de Roses i el president de l’Estació Nàutica han coincidit a dir que el nou format del Tour d’aquest any amb velers més lleugers i econòmics permet plantejar-se la possibilitat per l’any que ve disposar d’un vaixell català que participi en aquesta prestigiosa competició nàutica.

Els organitzadors del Tour (A.S.O), amb el suport logístic de l’Ajuntament de Roses, han previst un programa d’actuacions complementàries que aquest any s’incrementen i que inclou activitats esportives, de lleure, pedagògiques i concerts perquè tota la població pugui viure l’emoció d’un dels espectacles més importants del món de la vela. Aquestes actuacions es duen a terme a les carpes del Village que acompanya el Tour, el gran escenari amb jocs i animacions durant el dia i concerts al vespre que s’ha convertit en el centre neuràlgic del dispositiu d’animacions.

El Tour de França de Vela, un repte esportiu de referència, és un esdeveniment amb un gran ressò mediàtic. Les regates són seguides per mitjans de comunicació d’arreu del món i són el punt de mira de televisions de gran prestigi. La passada edició, la cobertura televisiva va ser excepcional i això representa una gran oportunitat de projecció internacional per a Roses.

Es triplica el nombre de participants

Enguany el Tour de França a Vela compta amb la participació de 28 equips, mentre que l’edició del 2014 van ser 9. Una llista de participants que recull navegants de primer nivell com ara Franck Cammas ( Groupama) Vincent Riou (PRB) Thomas Coville (Sodebo) o Sébastien Rogues (GDF Suez) que oferiran al públic un espectacle extraordinari a la Badia de Roses, considerada de les més belles del món. Una de les novetats d’aq uest any és que un dels equips participants està format per regatistes amb discapacitats físiques ( Fondation FDJ-Des pieds et des mains) amb el campió paralímpic Damien Seguin com a patró.

Els organitzadors han volgut que les competicions guanyin en espectacularitat i apropar-les al gran públic. Per aquest motiu les embarcacions que participen en l’edició d’aquest any són velers de la classe “Diam 24” un monotipus considerat ideal per donar espectacle ja que és veloç i segur. Aquest veler es desmunta fàcilment per al seu trasllat i només necessita tres tripulants a bord.

Els organitzadors del Tour de França a Vela, A.S.O. (Amaury Sport Organisation) han previst que les regates es retransmetin per pantalla gegant al Village Animations, situat al port esportiu. A.S.O és la mateixa empresa que organitza el Tour de França ( la volta ciclista a França) i el rally Dakar.

Els vaixells es poden veure des de la platja de la Perola, al costat del port esportiu.

Demà les regates es faran a l’estadi nàutic de les 11h a les 17h. Dissabte a les 19h està previst el lliurament dels premis als classificats de totes les categories. Durant el mateix acte, la Foundation FDJ que patrocina l’equip de regatistes discapacitats físics, farà entrega a la Creu Roja de Roses d’una cadira amfíbia per la platja i l’Ajuntament ,en agraïment, entregarà a la Foundation FDJ una placa commemorativa. Després, un cop desmuntats els velers sortiran per carretera camí del port francés de Gruissan, a prop de Narbona, situat a 150 quilòmetres de Roses.

Activitats complementàries

Per dinamitzar les hores prèvies a la sortida de les embarcacions aquest any s’incrementen les activitats complementàries a terra i a les platges, perquè tota la població i els visitants puguin gaudir d'un dels espectacles més importants del món de la vela.

Pel que fa a les activitats de lleure, a les carpes del Village que acompanya el Tour tenen lloc durant els dos dies que la prestigiosa regata fa parada a Roses, a partir de les 11 hores, les diferents animacions i concerts gratuïts, oberts a tothom, que s’han previst al llarg de les dues jornades perquè la població i els visitants visquin amb intensitat l’esdeveniment nàutic d’alt nivell. En aquest espai hi ha una àrea esportiva on es podrà practicar el rem, la bicicleta i el tir a porta. Al Village també s’hi ha instal·lat una gran piscina de patins de braços perquè els més petits puguin posar a prova els seus bíceps; un accrovoile on es podrà pujar a un pal de 12 metres i transformar-se en pirata o mariner per un dia; i un gran girafa gegant inflable.

Dins les activitats pedagògiques que s’han organitzat al Village hi ha una carpa que Salvament marítim ha instal·lat per donar a conèixer la seva activitat i sensibilitzar de la prevenció de la seguretat marítima. També hi ha una exposició de fotografies dels 38 anys d’història del Tour i una carpa on la FFVoile mostrarà el món de la vela i un altre carpa amb exposicions. A més, a la platja del Rastrell , entre les 14:00 i les 18:00, s’organitzen activitats de windsurf, Stand Up Paddle i petites balandres. Al vespre, al Village hi haurà actuacions musicals amb la participació avui dissabte del grup local De-Mentes. El dia abans de l’inici de l’etapa del Tour, el dia 16 de juliol, una caravana promocional ha recorregut entre les 11 i les 6 de la tarda els carrers de Roses per oferir als ciutadans regals i llaminadures. També ho farà avui.

Referent amb competicions nàutiques d’alt nivell

L’etapa del Tour de França a Vela és una de les cites destacades en el potent calendari de competicions d’alt nivell que s’organitzen a Roses programades pel GEN ( el Grup d’Esports Nàutics ) . Aquest any s’han previst una quinzena de competicions d’àmbit nacional i internacional amb les quals Roses es posiciona com a referent dels esports nàutics. El Tour mou 350 persones entre participants i organització.