Chris Froome ha dinamitat el Tour de França amb una actuació estel·lar a La Pierre Saint-Martin. El “maillot” groc ha dominat el primer final en alt de la prova de manera insultant. Froome ha llançat un atac infernal a més de sis kilòmetres de la meta i s’ha plantat al cim en solitari. El càstig en forma de temps que ha infligit als seus rivals ha estat terrible. Més d’un minut a Nairo Quintana, gairebé tres a Alberto Contador i quatre i mig a Vincenzo Nibali.

Després de la jornada de descans, el Tour ha arribat als Pirineus amb la primera etapa d’alta muntanya de la present edició. 167 kilòmetres entre Tarbes i La Pierre Saint-Martin, un port de categoria especial de 15’3 kilòmetres al 7’4%. Pierrick Fedrigo (Bretagne) i Kenneth van Bilsen (Cofidis) han estat els escapats de la jornada. Movistar i FDJ s’han mostrat interessats en tombar la fuga, que ha gaudit de més d’un quart d’hora d’avantatge.

L’augment de velocitat en l’aproximació al primer gran port del Tour de França 2015 ha negat qualsevol opció als dos escapats. Movistar ha marcat el ritme en els primers compassos de l’ascensió a La Pierre Saint-Martin. Robert Gesink i Rafa Valls han intentat fer saltar la sorpresa, però l’aparició de l’equip Sky ha resultat decisiva. Alejandro Valverde ha estat l’únic en provar de desestructurar la tàctica d’Sky, una missió impossible. Els britànics han esperat al moment decisiu per fer explotar la general.

El tren de Froome ha fet la seva feina a la perfecció a les rampes del port i Richie Porte ha posat la cirereta a l’estratègia. L’australià ha canviat el ritme a 7 kilòmetres de l’arribada i s’ha quedat al capdavant amb Nairo Quintana i Chris Froome. Sense titubejar ni un instant, al veure la situació de superioritat, Froome ha etzibat un atac extraterrestre al colombià de Movistar. El maillot groc ha abaixat el cap, ha posat en marxa la seva cadència lleugera i ha pedalat cap a l’eternitat. La pujada de Froome a La Pierre Saint-Martin passarà a la història com una de les més autoritàries de tots els temps.

Richi Porte ha culminat l’exhibició de l’equip Sky amb la segona posició a l’etapa. Nairo Quintana ha entrat a 1’ 04’’, Tejay Van Garderen a 2’ 29’’, Alberto Contador a 2’ 51’’ i Vincenzo Nibali a 4’ 25’’. El català “Purito” Rodríguez ha perdut totes les opcions al perdre més de sis minuts. Amb aquestes diferències tan importants en la primera etapa de muntanya, Froome dona una estocada gairebé definitiva al Tour de França 2015.

Etapa 10

1. FROOME Christopher TEAM SKY 04h 22' 07''

2. PORTE Richie TEAM SKY + 00' 59''

3. QUINTANA ROJAS Nairo Alexander MOVISTAR TEAM + 01' 04''

4. GESINK Robert TEAM LOTTO NL - JUMBO + 01' 33''

5. VALVERDE BELMONTE Alejandro MOVISTAR TEAM + 02' 01''

General

1. FROOME Christopher TEAM SKY 35h 56' 09''

2. VAN GARDEREN Tejay BMC RACING TEAM + 02' 52''

3. QUINTANA ROJAS Nairo Alexander MOVISTAR TEAM + 03' 09''

4. VALVERDE BELMONTE Alejandro MOVISTAR TEAM + 04' 01''

5. THOMAS Geraint TEAM SKY + 04' 03''