Memphis estarà sempre lligada a la figura d'Elvis Presley. Això no ho canvia ni la fama mundial d'un altre cantant, Justin Timberlake, que a diferència del «rei del rock» sí que va néixer a la ciutat. «Elvis no va néixer a Memphis, però és de Memphis; igual com Marc Gasol també és de Memphis», deia Timberlake aquesta setmana en un vídeo a youtube - «Marc Gasol of Memphis» - on ell i tota la resta de seguidors dels Grizzlies intentaven convèncer el pivot català que acceptés la renovació que li oferia el propietari dels Grizzlies, Robert Pera, sense escoltar els cants de sirena de moltes franquícies de la NBA que volien que l'expivot de l'Akasvayu canviés d'aires aquest estiu aprofitant que se li havia acabat el contracte. «Ha estat una decisió molt especial i plena de sentiments. Jo i la meva família formem part de la ciutat i ens fa molta il·lusió seguir igual; a mi, ?personalment, em fa molta il·lusió seguir construint el que vam començar fa set anys», va dir ahir per confirmar una notícia molt esperada als Estats Units, que Marc Gasol va voler fer pública a Girona. Una altra ciutat on realment el pivot sempre s'ha ?sentit còmode, aprofitant que estava passant uns dies a Arbúcies i Sant ?Hilari, on els jugadors de la seva ?escola de bàsquet fan un campus.

Marc Gasol ha renovat per cinc temporades amb els Grizzlies i, a partir d'ara, tot i que ell ahir va evitar, segurament per pudor, pronunciar la xifra, a canvi d'un total de 110 milions de dòlars (uns 100 milions d'euros) que el consoliden clarament com el jugador no nord-americà més ben pagat de la NBA. «Són molts diners, més dels que hauria pogut mai imaginar o somiar. Jo vinc d'una família senzilla, som gent de costums senzills i, encara que són importants, els diners ho han estat la meva preocupació en aquesta negociació», va explicar Gasol que, a petició dels Grizzlies, aquest estiu descansarà i no jugarà l'Eurobàsquet amb la selecció espanyola: «A la Federació ja sabien que si jo continuava a Memphis seria molt complicat que pogués ser-hi; els Grizzlies han apostat fort per mi i jo entenc que algun estiu he de descansar perquè porto jugant amb la selecció tots els anys d'ençà que era cadet». Això sí, Marc Gasol no renuncia definitivament a jugar amb la selecció espanyola i ahir va deixar clar que «és clar que em faria il·lusió anar als Jocs de Rio si en tinc l'oportunitat i l'any vinent estic en bones condicions físiques». La selecció espanyola necessita acabar entre els cinc primers classificats en aquest Eurobàsquet per mantenir-se dins de la cursa olímpica de cara al 2016.

Lligar la seva vida esportiva amb els Grizzlies fins als 35 anys, si compleix el contracte, haurà estat dotze temporades a la mateixa franquícia de la NBA, dóna a Marc Gasol una estabilitat personal i, també, econòmica que li permetrà «seguir ajudant als altres projectes que tinc fora del bàsquet com la Fundació o l'Escola d'aquí a Girona». Una Escola de Bàsquet Marc Gasol que, des de la distància, el pivot de Sant Boi de Llobregat ha seguit com evolucionava en aquest seu primer any. «Avui ha estat el primer cop que entrenava els nanos allà al Campus a Sant Hilari i Arbúcies, i espero que sigui l'últim perquè entrenar no és el meu lloc, però la veritat és que era impressionant com m'escoltaven amb els ulls oberts, com esponges intentant aprendre el màxim possible», explicava ahir Marc Gasol sobre una escola que, des de Girona, controlen Txus Escosa i?Marc Pena. «Els jugadors han millorat molt. És increïble com han treballat aquest any, els vaig veure el juny passat, després a les ?proves del setembre i ara un altre cop i he vist clarament la seva progressió».

L'entusiasme amb què el pivot dels Memphis Grizzlies parla dels cinc equips de l'Escola de Bàsquet de Marc Gasol no deixa de ser una prova de l'arrelament que encara manté amb Girona. La mateixa que va escollir per anunciar ahir la decisió esportiva més transcendent del que li resta de carrera esportiva, que va fer peregrinar per l'AP-7 un nombrós grup de periodistes barcelonins.«Sempre he dit que la ciutat i els gironins em van fer sentir molt còmode en un moment important de la meva vida i encara em sento còmode a la ciutat i intento col·laborar-hi aportant el meu granet de sorra quan puc».

Un mateix sentiment de fidelitat allà on s'ha sentit bé que també té amb Memphis. On ell i la seva dona, ara també amb una filla de deu mesos, se senten perfectament adaptats al ritme de vida i on tornarà d'aquí a un grapat de setmanes per començar a preparar una temporada NBA que veu amb ambició per a uns Grizzlies que mantindran el bloc amb gent com el seu amic Mike Conley -«Vaig parlar amb ell per dir-li que seguia i que havíem de continuar tots junts», Zach Randolph o Tony Allen. Un bloc competitiu per lluitar en la duríssima conferència Oest contra els potents, i ara encara més reforçats, San Antonio Spurs o Dallas Mavericks.

Un compromís per intentar portar Memphis a lluitar per l'anell de campió que va fer que Marc Gasol, que la setmana passada es reunís a Barcelona amb el propietari dels Grizzlies Robert Pera, i quen ni hagi arribat a parlar amb la resta de franquicíes de la Lliga. «No hauria estat honest, perquè el meu primer plantejament va ser el de decidir si desitjava seguir a Memphis i un cop vaig decidir que sí, ja només em vaig centrar en aquesta situació», va dir ahir l'antic pivot de l'Akasvayu Girona insistint que «m'identifico amb moltes de les persones d'allà i sé que per a moltes d'elles encarno els valors que defensen. He viscut nou anys de la meva vida a Memphis, hi vaig arribar quan tenia 16 anys i ara en tinc 30, mentre que per mi o pel germà la família Gasol fa catorze anys seguits que hi és».