El Tour de França que comença dissabte que ve a Utrecht (Holanda) elegirà al millor escalador perquè es vesteixi de groc el dia 26 a París, una evidència que ofereix optimisme als grans noms de la cursa: Contador, Nibali, Quintana i Froome , si bé a aquest últim no el beneficien en res els insignificants quilòmetres contrarellotge de la 102 edició.

Alberto Contador, guanyador del Giro, arriba decidit a pel doblet, en un recorregut que li agrada, "el més dur dels últims anys", assegura, en el qual haurà d'estar atent des de la primera setmana, que ja inclou els Murs d'Huy i de Bretanya.

"Caldrà estar forts perquè encara que són curts, de vegades es fan més diferències que en els ports llargs. Serà molt important tenir un equip fort per estar protegit", va dir el madrileny només conèixer el recorregut, quan va avisar també de la "dificultat de l'etapa de les llambordes".

Contador adverteix de la dificultat de les etapes curtes amb finals en pujada, com la de Mende, al Massís Central, després de la muntanya pirinenca, "on es poden fer més diferències que en els ports llargs".

Tots aquests esforços, segons el de Pinto, podran passar factura en la darrera setmana alpina, en què espera la decisiva etapa de l'Alpe d'Huez a menys d'un dia de l'entrada a París.

No tan content amb el recorregut es mostra el britànic Chris Froome, fa uns mesos més partidari de córrer el Giro per davant del Tour, però l'equip va deixar clar el seu compromís amb la cursa francesa.

Amb només 14 quilòmetres de contrarellotge individual, el britànic d'origen kenyà té clar que "el Tour serà agressiu i exigent i es decidirà en els sis finals en alt".

Ja mentalitzat i "molt preparat" per al repte del Tour, Froome considera un desafiament tornar a enfrontar-se a l'etapa del pavès, on es va retirar l'any passat en patir dues caigudes consecutives.

"Contador és el favorit al triomf final", assegura el cap de files de l'Sky.

Un altre ciclista encantat amb el recorregut és el defensor del títol, l'italià Vincenzo Nibali, igual que Contador i Froome adobat en la seva preparació a les altures del Teide.

"El disseny és semblant al dels últim anys, amb molts nervis a la primera setmana amb dues pujades, després pavès, el vent.., i després la muntanya que serà decisiva amb Plateau de Beille i Alpe d'Huez", comenta el "Tauró" de Messina.

Finalment, l'únic gran favorit que encara no ha guanyat el Tour, el colombià Nairo Quintana, arriba precisament disposat a posar el seu nom en el palmarès i a seguir fent història, ja que fa un any es va convertir en el primer ciclista del seu país en guanyar el Giro .

"És un recorregut molt bo per a mi, m'afavoreix. Hi ha pocs quilòmetres contrarellotge, molta muntanya i l'única cosa preocupant pot ser l'etapa del pavès, on cal anar amb compte perquè aquí no pots guanyar el Tour, però el pots perdre" va dir Quintana .

Segons Quintana, els finals en pujada l'afavoreixen per lluitar pel triomf: "Són ports que em van molt bé, ja veurem què passa, els rivals arribaran molt forts i hi haurà duresa fins al final".

Pocs quilòmetres contrarellotge

El recorregut del Tour es caracteritza per l'escassetat de quilòmetres contra el crono, el retorn de les bonificacions i la duresa a base de murs, pavès i ports mítics, amb l'Alpe d'Huez com a jutge decisiu en la penúltima jornada.

Des que es va implantar la modalitat de contrarellotge en 1947, mai un Tour havia inclòs en el seu recorregut menys quilòmetres cronometrats. Només en tindrà 14 d'individuals pels carrers d'Utrecht, que serviran per conèixer al primer líder, i 28 per equips en la novena etapa.

Per a la disputa d'aquesta crono s'ha hagut de suprimir la norma que impedia celebrar aquest tipus de proves dins de la primera setmana de carrera. Tindrà lloc a Bretanya, entre Vannes i Plumelec, i el seu final serà complicat, amb 1.500 metres en ascens al 6,2 per cent de pendent.

La cursa entrarà en la seva primera setmana amb oportunitats per als velocistes, que tindran l'ocasió de pescar bonificacions, que són novetat en la 102 edició, ja que no s'havien ofert des de 2008. Els finals no estan exempts de trampes, per la qual cosa serà interessant la lluita pels bonus de 10, 6 i 4 segons per als tres primers classificats.

A la tercera jornada comença el ball en territori belga amb el final al Mur de Huy i la seva costa del famós quilòmetre al 10 per cent de la Fletxa Valona, ??tan familiar per als ciclistes espanyols, ja que hi han guanyat Alejandro Valverde, "Purito "Rodríguez i Dani Moreno.

Després, a la cinquena etapa, arribaran el sotragueig per les llambordes entre Seraing i Cambrai, una "mini París Roubaix" que atemoreix els favorits. Un total de set sectors que completen una mica més de 13 quilòmetres, menys tècnics que l'any passat, gairebé tots ells en recta i molts en pendent, per donar menys avantatge als especialistes.

En la vuitena etapa, el Tour pujarà al Mur de Bretanya, on la victòria es jugarà en un ascens del 6,9% de desnivell. A continuació la contrarellotge per equips i trasllat a Pau per a la primera jornada de repòs al peu dels Pirineus, escenari de tres etapes.

Muntanya a la segona setmana

La muntanya arriba a la segona setmana. Per començar la pujada inèdita a Pierre Saint Martin. Una jornada que comença a Tarbes i conclou amb una pujada de 15,4 quilòmetres al 7,4 per cent.

El segon capítol pirinenc inclou l'ascens de l'Aspin i el mític Tourmalet, però l'arribada no és en alt, sinó després d'un descens a la localitat de Cauterets. La trilogia es tancarà amb un final al cim dels 15,8 quilòmetres al 7,9% de desnivell que coronen Plateau de Beille. La travessia de l'hexàgon francès es farà pel Massís Central, amb el punt interessant de la pujada a la meta de Mende en la 14a etapa.

Restaran els Alps, que decidiran el Tour amb quatre etapes de muntanya, entre elles tres finals en pujada. La primera amb final a Pra-Loup i els seus 6,2 quilòmetres al 6,5 per cent. En aquell cim el belga Eddy Merckx va vestir el 1975 per última vegada el mallot groc del Tour. La segona amb l'arribada al llarg descens del Glandon, on el cim del està a 40 quilòmetres de la meta.

Queden dues etapes curtes, però explosives. Per començar 138 quilòmetres fins a la Toussuire, de 17,9 quilòmetres al 6,3 per cent. Abans d'aquesta cim on Landis en 2006 va signar una victòria fictícia, el pilot haurà de superar l'inèdit Chaussy, la Croix de Fer i el Mollar.

Per tancar els Alps una jornada de 110 quilòmetres d'autèntic patiment en què es pujarà per segon dia consecutiu la Croix de Fer després de la supressió del Galibier causa d'un desplaçament de terra a l'hivern, i, finalment el mític Alpe d'Huez, amb les seves 21 corbes i l'ambient festiu de sempre, d'on baixarà cap a París el guanyador del Tour 2015.