L'Uni Girona no haurà de fer de pressa i corrents la plantilla i començar abans del previst la temporada per disputar la prèvia de l'Eurolliga amb el Brno. El convenciment d'estar amparats per la raó i totes les mesures de força que, des que es va conèixer la decisió de la Federació Espanyola d'alterar l'ordre d'inscripció de l'Uni i el Perfumerías Avenida de Salamanca, s'han reproduït tant als mitjans com a les xarxes socials finalment van fer que la FEB fes marxa enrere. La situació havia arribat a un punt límit amb la convocatòria de la conferència de premsa d'ahir al matí a Barcelona en què l'Uni, al costat del secretari general de l'Esport, Ivan Tibau; la regidora d'Esports de l'Ajuntament, Isabel Muradàs; i el president de la Federació Catalana de Bàsquet, Joan Fa, tenia previst alçar encara més la veu en desacord amb la decisió.

El club gironí havia engegat tota una maquinària de pressió per fer recapacitar la Federació amb l'anunci de demanar la intervenció del Consell Superior d'Esports (CSD) i de recórrer la decisió al Tribunal d'Arbitratge de l'Esport (TAS). Finalment no caldrà. I?això que a la seu de la Federació Catalana a Barcelona l'artilleria estava a punt. Una demora premeditada al començament de l'acte va permetre que, des d'un despatx de la mateixa seu, Fa, Biargé, Caula, Muradàs i Tibau posessin nerviosos tant la FEB com la FIBA.?L'estratègia era anar fins al final amb totes les conseqüències, fins i tot, amb la possibilitat de renunciar a disputar l'Eurolliga. Al migdia però, el cas estava resolt. La Federació es feia enrere i sol·licitava a la FIBA la correcció en l'ordre de les inscripcions de Girona i Salamanca. Només calia el vistiplau de l'ens internacional, que arribaria poc després amb la confirmació del canvi i l'anunci que l'Uni jugarà la fase de grups de l'Eurolliga. Així qui haurà de jugar la prèvia contra el Brno serà el Perfumerías Avenida de Salamanca.

«Estem alleugerits perquè era una injustícia molt grossa. Estava en perill fins i tot que juguéssim l'Eurolliga. Ara toca gaudir-la i que ens toquin els millors rivals possibles», deia ahir a la tarda Pere Puig. Per al director esportiu gironí, «la pressió de la gent» ha estat «la clau» perquè la Federació rectifiqués i finalment inscrigués l'Uni per davant del Salamanca. «Sens dubte, la pressió de la gent ha estat la clau, tant als mitjans de comunicació, com a les xarxes socials. A més a més, els partits polítics han demanat la compareixença de José Luis Saez al Parlament...», explicava Puig.

El director esportiu en cap cas vol cap polèmica amb el Perfumerías que, en una piulada al seu compte de Twitter es referia al canvi de la Federació amb un «Sense comentaris» indicador del seu malestar. «Desitgem la màxima sort al Perfumerías. Volem aclarir que tenim una gran relació amb ells i que han estat sempre disposats a ajudar-nos a preparar tots els requisits per jugar la competició», deia.

D'aquesta manera i superat favorablement el terrabastall, avui tranquil·lament, el directiu Josep Maria Santiago serà a Munic per presenciar en directe el sorteig de la composició dels grups. Abans del sorteig, la FIBA farà diverses xerrades sobre el funcionament de la competició i a continuació es coneixerà la composició dels grups. De moment, l'únic que sembla clar és que un dels tres rivals que tindrà al grup l'Spar Citylift Girona serà el ZWZ USK de Praga, vigent campió de la competició. Al conjunt txec hi militarà amb tota probabilitat Marta Xargay, després que aquest estiu se'n vagi a la WNBA amb els Phoenix Mercury.