Quatre noms centren les mirades al Tour de França que avui comença a Utrecht (Holanda), quatre somnis pel mallot groc representats per Alberto Contador, l'ambició del doblet; l'italià Vincenzo Nibali, la regularitat; el britànic Chris Froome, l'arrencada mortífera; i el colombià Nairo Quintana, jove i enorme escalador. Un pòquer de favorits cridats al protagonisme central d'un Tour amb menys contrarellotge que mai i que elegirà per a la glòria de París al millor escalador. Poques vegades s'han presentat quatre candidatures tan igualades a la Gran Boucle.

Amb set triomfs en les grans curses i vigent guanyador del Giro i Ruta del Sud, Contador (Tinkoff), de 32 anys, s'ha guanyat l'etiqueta d'aspirant número u. El de Pinto va amb 44 dies de competició i carregat de quilòmetres i moral, decidit a signar una gesta que no aconsegueix ningú des Pantani el 1998. Els seus rivals també somien a escoltar l'himne del seu país als Camps Elisis el 26 de juliol. L'italià Vincenzo Nibali, de 30 anys, (Astana) defensarà el títol amb el mallot de campió nacional, la seva única victòria de la temporada. El tercer favorit, també amb el Tour al seu palmarès, és el britànic Chris Froome (Sky), un altre d'uns trenta anys que es troba molt motivat per recuperar la corona de 2013 i oblidar el nefast 2014. Froome té raons per tenir la moral elevada després del seu triomf i dues exhibicions d'etapa al Dauphiné. És el que menys ha competit, 27 dies, però sembla en la bona línia i serà un home a seguir. Nairo Quintana és el més jove dels favorits, 25 anys. Al Movistar creuen que és el seu any després del segon lloc de 2013 i la maglia rosa del Giro 2014.

Però el Tour sempre depara sorpreses i alguns noms de la segona fila poden assaltar el podi. En aquesta zona Alejandro Valverde, recent campió espanyol i Joaquim Rodríguez hi tenen molt a dir. El murcià buscarà triomfs d'etapa i sobretot, ajudar Quintana. Objectiu semblant del català al comandament del Katusha, amb un recorregut explosiu en els finals de moltes etapes, fetes a la seva mida. A més el focus il·luminarà els francesos Peraud (Ag2r) i Pinot (Francaise), tots dos al podi de l'any passat, o el nord-americà Van Garderen (BMC).

En un recorregut muntanyós els esprintadors hauran d'aprofitar les primeres etapes i la jornada de París. El noruec Kristoff (Katusha) arriba llançat amb 18 victòries, però li discutiran el mallot verd el britànic Cavendish (Etixx) i els alemanys Greipel (Lotto) i Degenkolb (Giant). El viatge del Tour 2015 ofereix 14 km contra el crono individual i 28 per equips. Des que es va implantar la modalitat en 1947, mai un Tour havia inclòs en els seus recorregut menys quilòmetres cronometrats. La cursa entrarà en la seva primera setmana amb la possibilitat de pescar bonificacions, que són novetat en la 102 edició, ja que no s'havien ofert des de 2008.

Començarà el ball aviat, en la primera setmana, amb els finals al Mur de Huy i el seu coll famós amb un quilòmetre al 10 per cent de la Fletxa Valona, ??les llambordes de la cinquena jornada entre Seraing i Cambrai, una mini París Roubaix que imposa respecte als favorits i l'arribada explosiva al Mur de la Bretanya. El Pirineu acull la primera fase de gran muntanya. Per començar la pujada inèdita a Pierre Saint Martin, jornada que comença a Tarbes i conclou amb una pujada de 15,4 quilòmetres al 7,4 per cent. El segon capítol pirinenc inclou l'ascens de l'Aspin i el Tourmalet, però l'arribada no és en alt, sinó a la localitat de Cauterets. La trilogia es tancarà amb un final al cim dels 15,8 quilòmetres al 7,9% de desnivell que coronen Plateau de Beille. La travessia de l'hexàgon francès es farà pel Massís Central. Quedarà el podi decidit als Alps amb tres finals en alt.