El president de la Federació Catalana de Bàsquet, Joan Fa, va considerar ahir que veia «difícil» que l'Uni aconseguís evitar la disputa de la prèvia de l'Eurolliga. «No crec que hi hagi marxa enrere perquè ara ja està aprovada la decisió i s'ha enviat a tots els clubs participants», va subratllar. Fa considera que el reglament de la FIBA «avala» que l'equip gironí no entri a la competició com a número 1 del rànquing, tot i que també s'afanya a deixar clar que «no sé si la Federació Espanyola i el seu president, José Luís Sáez, van fer tot el possible per intentar que fos el campió de Lliga Femenina qui es classifiqués primer». En aquest sentit va admetre que la normativa de la FEB diu que la classificació per a l'Eurolliga se l'adjudica en primer lloc el campió de Lliga (en aquest cas seria l'Uni)?i en segon, el de Copa, (Perfumerías). Ara bé, un cop els equips arriben a la FIBA «allà s'apliquen unes normes que considero injustes i que no tenen sentit però que determinen que l'Uni no té cap punt, en no haver jugat mai a Europa, i que disposa de més rànquing el Perfumerías». Fa va demanar ahir a la Federació Espanyola que fes públic un comunicat on s'expliquessin els motius, fil per randa, que han dut l'Spar Citylift a haver de disputar la fase prèvia de la màxima competició continental. «Hi ha moltes lleis i reglaments injustos a la vida però s'han de complir. Aquesta norma de la FIBA no té cap sentit, però avala la situació que s'ha produït i que ara és molt complicat que es pugui canviar».

El hashtag #laprevialajuguestu va canalitzar ahir durant tot el dia a Twitter la indignació dels seguidors de l'Uni, però també d'altres que no ho són i, tot i això, estaven escandalitzats per la decisió de la FEB. L'equip gironí, malgrat haver-se proclamat campió de la Lliga Femenina, haurà de passar pel tràngol de la fase prèvia si vol acabar disputant l'Eurolliga d'aquesta temporada, perquè la Federació Espanyola ha optat per presentar com a primer classificat el Perfumerías Avenida (segon, en realitat) al·legant el seu millor rànquing FIBA. «No ens mereixem que juguin amb la nostra il·lusió, demanem justícia», deia ahir el president de l'Spar Citylift Girona, Llorenç Biargé, que durant tot el dia va estar a l'espera d'un pronunciament oficial de la FEB que va acabar arribant poc abans de les 10 de la nit i que, bàsicament, defensava el criteri escollit:?«aplicant el rànquing de competicions europees establert a l'article 8 de la normativa específica de l'Eurolliga que s'obté comptabilitzant els resultats de les tres darreres temporades de competició europea de cada club».

La indignació de l'Uni és màxima, però també la de molts aficionats a l'esport que es posen les mans al cap veient com el campió de Lliga ha de fer la prèvia i, en canvi, el segon classificat, passa directament a la fase de grups que se sortejarà dissabte. A Fontajau el cop ha sigut dur d'encaixar perquè s'han hagut de fer molts esforços per augmentar el pressupost i ara l'Uni es pot veure eliminat a principis de setembre sense opcions de fer realitat el somni de debutar a la màxima competició continental. Durant tot el matí, a la seu de la Federació Espanyola de bàsquet, a Madrid, hi van haver reunions al més alt nivell, amb la presència del president José Luís Sáez, per estudiar la situació. El pronunciament oficial es va fer esperar fins poc abans de les 10 de la nit i a banda de defensar el seu criteri s'especificava que «davant la presència de 17 equips inscrits s'ha de fer una fase prèvia que, segons la decisió de FIBA Europa, han de jugar els dos equips amb menor rànquing dels quatre que no tenen plaça directa».

L'Spar Citylift Girona va tenir també el suport explícit del secretari general de l'Esport de la Generalitat, Ivan Tibau, i de la regidora d'Esports de l'Ajuntament de Girona, Isabel Muradàs, que es van posar a disposició del president, Llorenç Biargé, per col·laborar «en allò que fes falta» per intentar capgirar la decisió de la Federació Espanyola. «El reglament ens avala, les bases de competició diuen clarament que el campió de lliga és el primer que va a Europa i així sempre s'havia respectat», insistia el president del club de Fontajau abans que la Federació anunciés la seva postura oficial.

Inscrits a la Lliga

Demà és el darrer dia perquè els clubs formalitzin la seva inscripció a les competicions FEB d'aquesta temporada. En plena polèmica pel cas Eurolliga, l'Spar Citylift va superar ahir aquest tràmit enviant a Madrid el pertinent aval de 70.000 euros que va rebre de la Diputació de Girona.

A?partir de la setmana entrant, la Federació analitzarà la documentació presentada pels clubs i acabarà anunciant els admesos i, per tant, quins seran els rivals de les gironines a la competició, on defensaran el títol. A?finals de mes està previst que se sortegin els calendaris i que se sàpiguen les dates de la Supercopa (Uni-Perfumerías, a Fontajau) i de l'inici de la Lliga regular. Abans, si res no canvia, les gironines afrontarien la prèvia de l'Eurolliga amb el Brno.