El final de la primera fase, amb eliminacions inesperades d'equips de gran categoria com Espanya, Itàlia o Anglaterra, va marcar diferents comiats de futbolistes il·lustres que, excepte miracle, al Mundial del Brasil significarà el seu adéu al torneig més important del futbol.

La llista no és llarga, però sí que és descriptiva: Xavi, Gerrard, Pirlo, Lampard i Buffon. Molts d'aquests noms han guanyat al llarg de la seva carrera molts títols internacionals. D'altres van fracassar amb les seves seleccions, però la seva presència en un Mundial sempre era un al·licient enorme per posar-se davant d'un televisor i esperar grans coses d'ells.

Xavi, el motor que va fer funcionar durant sis anys un equip de llegenda, no va brillar com abans. La seva mala temporada al Barcelona la va traslladar també a la selecció. Ho van fer ell i tots els seus companys. Cap dels 23 convocats per Vicente del Bosque va estar fi i el migcampista català se'n va anar sense fer res per ser recordat en el seu últim campionat. Amb 34 anys, 133 partits i 13 gols, Espanya es queda sense un dels seus millors jugadors. També Itàlia perdrà dos grans jugadors: Andrea Pirlo i Gianluigi Buffon, dos supervivents de l'últim títol que va alçar el conjunt transalpí, el Mundial de 2006 disputat a Alemanya. Dos gegants del futbol italià que es van acomiadar capcots després de perdre contra l'Uruguai 1-0 l'últim partit de la fase de grups. Anglaterra ha completat un cop més un Mundial horrible i dos jugadors no tornaran a disputar una cita com aquesta. Frank Lampard i Steven Gerrard deixaran un centre del camp buit. El primer té 36 anys, va jugar només l'últim duel contra Costa Rica i el seu paper ja era residual en la selecció. En els tres Mundials que va disputar, el seu millor registre van ser els quarts de final a Alemanya 2006. Gerrard, un mite al Liverpool, va seguir un rumb similar al de Lampard a Anglaterra. Molts fracassos, poques alegries i 197 minuts al Mundial del Brasil que no van donar cap resultat. Deixarà un buit important en el centre del camp anglès.

Àfrica també es quedarà sense dos il·lustres. Didier Drogba, de Costa d'Ivori i Samuel Eto'o, del Camerun.