El català Aleix Espargaró i l'italià Enea Bastianini van sorprendre els principals aspirants a obtenir els millors temps de les seves respectives categories en la primera jornada del Gran Premi d'Holanda de motociclisme, cosa que no va succeir amb el barceloní Tito Rabat, líder del mundial de Moto2 i primer al final del dia a Assen. Força lluny de Tito Rabat va acabar Maverick Viñales, que sortirà vuitè, un lloc pitjor del que ho farà el seu cosí Isaac a Moto 3.

Rabat va sumar a Assen la seva sisena millor classificació d'entrenaments de la temporada i la vuitena de la seva carrera esportiva a Moto2, després d'una intensa baralla tant amb el seu company d'equip el finlandès Mika Kallio com amb el suís Dominique Aegerter. Maverick Viñales, que va arribar a estar lluitant per un lloc en la primera línia de la formació de sortida, es va haver de conformar amb la vuitena plaça, just per davant de Ricky Cardús i amb Julián Simón, en onzè lloc. El company de Viñales, Luis Salom va acabar en la quinzena plaça, amb Axel Pons divuitè. Jordi Torres, que havia acabat els entrenaments lliures en un més que meritori cinquè lloc es va veure relegat a la vintena posició en donar un parell de passos enrere en l'evolució de la seva moto durant les proves oficials, en les que el seu company d'equip, Nicolás Terol, va mantenir la mateixa línia discreta dels últims grans premis i es va veure relegat al vint-i-quatrè lloc.

L'australià Jack Miller va sumar el seu quart millor resultat d'entrenaments de la temporada a Moto3, amb nou rècord de volta ràpida de la categoria, per davant de l'espanyol Alex Márquez i del finlandès Niklas All, que l'acompanyaran en la primera línia de la graella.

Aleix Espargaró va aconseguir el millor resultat de la seva carrera esportiva en ser el més ràpid en MotoGP amb una eficaç estratègia quan la pluja va fer acte de presència i va instar tots els pilots només començar les proves oficials. En aquesta guerra d'estratègies Aleix Espargaró va ser molt hàbil i va marcar un ritme molt fort un mica més enrere d'on estaven els principals pilots de la categoria, on les referències eren Valentino Rossi i Marc Márquez, i amb la pista més buida i l'avantatge inicial del compost de pneumàtic extratou, va sentenciar ràpidament els entrenaments. Aquesta és la primera ocasió en què una moto de la categoria "Open" aconsegueix ser la més ràpida d'entrenaments i també és la primera vegada que Aleix Espargaró aconsegueix ser el més ràpid en uns entrenaments des de la primera vegada que va disputar com a pilot convidat una cursa del campionat del món, l'any 2004 en la categoria de 125 cc del Gran Premi de València.Espargaró va aconseguir la posició de privilegi de la formació de sortida per primera vegada en la seva carrera esportiva i per segona ocasió en el que va de temporada Marc Márquez no va aconseguir aquest objectiu, encara que va acabar segon, per davant del seu company de l'equip Repsol, Dani Pedrosa.

En la segona línia es van situar l'italià Andrea Iannone, el britànic Cal Crutchlow i el seu compatriota Bradley Smith. Els menys afavorits van ser els dos pilots oficials de Yamaha, l'espanyol Jorge Lorenzo i l'italià Valentino Rossi, que van acabar en una endarrerida novena i dotzena plaça respectivament, amb Álvaro Bautista i Pol Espargaró, entre ells.