La Costa Brava ja té la primera xarxa d'itineraris a mar obert dirigida als esportistes, nedadors professionals i aquells qui practiquen snorkel (immersions a pulmó lliure). La iniciativa, batejada amb el nom de Vies Braves, és pionera al món i arrenca amb nou rutes que en total ressegueixen 13 quilòmetres del litoral, en paral·lel als camins de ronda. A peu de platja, s'han instal·lat plafons informatius que dibuixen sobre plànol cada itinerari -convenientment abalisat amb boies-, donen consells de seguretat i expliquen quin és l'ecosistema marí de la zona. El nedador d'aigües obertes Miquel Sunyer, impulsor de les Vies Braves, explica que l'objectiu és arribar a tenir 25 rutes l'estiu del 2016.

El projecte de Vies Braves, que ara ja és una realitat, es va començar a gestar l'estiu passat. Aleshores, es va fer una prova pilot al litoral de Sant Feliu de Guíxols i de Palafrugell. A tots dos municipis, es van habilitar carrils específics per a nedadors a mar obert, que resseguien un tram de costa paral·lel als camins de ronda.

Ara, l'èxit de la iniciativa -durant l'estiu, cada dia hi nedaven unes 60 persones- ha fet néixer tota una xarxa d'itineraris de nord a sud de la Costa Brava. Les Vies Braves arrenquen amb nou rutes, que en total sumen 13 quilòmetres, repartides en trams del litoral de set municipis (Llançà, Roses, l'Escala, Palafrugell, Platja d'Aro, Sant Feliu de Guíxols i Lloret de Mar). A més, al projecte també s'hi ha incorporat l'estany de Banyoles.

Els itineraris tenen llargades compreses entre els 0,5 i els 2 quilòmetres i cadascun d'ells està convenientment abalisat amb boies. Segons concreta Sunyer, les Vies Braves s'obren a tres tipus de públics. "Per una banda, als triatletes i nedadors professionals; per l'altra, als esportistes i, finalment, a tots aquells qui els agradi fer snorkel i descobrir la riquesa del fons marí", explica el nedador.

Abans d'entrar a l'aigua, però, cal informar-se. Per això, s'han instal·lat plafons a totes les platges des d'on s'arriba nedant a les Vies Braves. D'entrada, un plànol dibuixa cada itinerari a mar obert i també en dóna detalls tècnics (com ara la dificultat, la temperatura mitjana de l'aigua o la durada prevista per completar-lo).

Després, el plafó també recull diversos consells de seguretat. "És molt important insistir-hi, perquè hem de tenir en compte que les Vies Braves no tenen cap socorrista que les vigili, i els qui decideixin nedar-hi ho fan sota la seva responsabilitat", explica el nedador d'aigües obertes. Per últim, els plafons també inclouen fotografies i una explicació de la diversitat d'espècies -tant peixos com flora- que es poden trobar al litoral de la Costa Brava.

Natació i natura

Miquel Sunyer explica que, precisament, la conjunció entre l'auge que viuen tant la natació en aigües obertes com el turisme de natura és el que explica que hagin nascut les Vies Braves. "Penseu que un projecte com aquest no tindria sentit en una costa homogènia com la del Maresme; precisament, és la riquesa del fons marí, les cales, platges i els racons que amaga la Costa Brava el que l'explica", concreta el nedador d'aigües obertes.

La iniciativa de les Vies Braves és pionera al món i s'ha impulsat a partir de la col·laboració público-privada. El Patronat de Turisme ha finançat el projecte, els ajuntaments s'han encarregat d'abalisar cada tram i Sunyer i l'empresa Technojetswim s'han encarregat d'estudiar les particularitats de cadascun dels itineraris.

Les nou rutes que formen la xarxa es van abalisar el mes de maig i les boies es mantindran a lloc fins al novembre. L'any vinent, amb l'arribada del bon temps, es tornaran a col·locar. El projecte de Vies Braves, però, no es queda aquí. "El nostre objectiu és arribar a tenir 25 itineraris a vint municipis diferents del litoral l'estiu del 2016, i en total arribar a sumar 30 quilòmetres de Vies Braves", precisa Sunyer.

Enveja sana

Les Vies Braves es donaran a conèixer arreu a través d'Internet, blogs i revistes especialitzades. "Situarem la Costa Brava a primera línia mundial de la natació en aigües obertes", subratlla Miquel Sunyer.

I precisament, per apadrinar-les, la presentació s'ha fet amb dos nedadors de primer nivell en aquesta especialitat. La catalana Ester Núñez, sots campiona del món, i l'argentí Damian Blaum, el número 1 mundial de natació de llarga distància en aigües obertes.

Tots dos han provat la Via Brava que surt de la platja gran de Sant Feliu de Guíxols i passa per la punta Garbí. A peu de platja, Blaum explica que al seu país, l'Argentina, "la natació en aigües obertes és molt popular", i que el projecte que ara neix a la Costa Brava li dóna "enveja sana".

El campió mundial explica que, sovint, entrenen en piscina, i que quan volen sortir a mar obert, ho han de fer "amb extrema cura". Per a ell, les Vies Braves permeten combinar l'entrenament amb "la descoberta" de tota la costa gironina.

"Sempre diem que l'entrenament a la piscina és dur, perquè has de lluitar contra el cronòmetre constantment; però quan surts a mar obert, hi ha factors que un no domina; per això, crec que no té preu poder entrenar a la Costa Brava o, simplement, gaudir d'un lloc magnífic", conclou Blaum, definint l'esperit de les Vies Braves.